Опитът от  клъстерно главоболие


Ако не знаете какво е клъстерно главоболие, тогава си спомнете последния път, когато сте изпитали болката от мигрена и я умножете по десет. Причината понякога да го наричат "самоубийствено главоболие"е, защото много от страдащите всъщност обмислят самоубийство за да се освободят от болката.

A Cluster Headache

На всеки 1000 души само 1 човек  изпитва  клъстерно главоболие и в повечето случаи е от мъжки пол. Съотношението мъже-жени, които изпитват струпано главоболие е около 6:1 и обикновено се проявява при хора на възраст между 20 - 45 години, предимно пушачи.

Клъстерното главоболие се появяват периодично, оттам идва и името му. Всеки клъстер (всяко струпване) може да продължи от 15 минути до няколко часа, но в повечето случаи не продължава повече от час. Пациентите обикновено понасят от един до три клъстера всеки ден.

Клъстерното главоболие се различава от мигрената - За разлика от мигрената, която предизвиква пулсираща болка, клъстерното главоболие причинява продължителна болка. Болката обикновено започва около окото и след това може да се разпространи към други части на главата, включително към лицето, надолу към врата и раменете. Болката обикновено остава от едната страна на главата и окото от тази страна се насълзява и зачервява. Цялото лице обикновено става бледо и се облива в пот, дори понякога  се получава оток около окото.

Още лоши новини - лошата новина за хората, които страдат от клъстърно главоболие е, че не могат да се излекуват напълно. Съвременната терапия има за цел да облекчи някои от симптомите, да съкрати периодите на главоболия и да намали тяхната честота.

Тъй като острата болка обикновено трае около 15-20 минути, аспирина или добре познатите болкоуспокояващи нямат достатъчно време да подействат  затова не са ефективни. Поради този факт повечето изследвания, лекарства и процедури за клъстерното  главоболие са предимно съсредоточени върху тяхното предотвратяване, отколкото върху самото лечение.

Лечението на пристъпите - Има два метода, които действат бързо и се използват обикновено за лечение на клъстерно главоболие. Първият метод е като използват 100% кислородни маски. Повечето пациенти твърдят, че ако  дишат през кислородна маска изпитват значително облекчение в рамките на 10-15 минути.

Този метод обаче има един недостатък - пациентът трябва да има кислороден цилиндър и регулатор наблизо. На пазара можете да намерите кислородни маски с малки единици, но тази терапия в повечето случаи отлага симптомите, а не ги облекчава. Има и  втори вариант, който е инжектирането на суматриптан (limitrex) лекарство. Пациенти с високо кръвно налягане или със сърдечни проблеми не трябва да приемат това лекарство. Има и други достъпни лекарства, но първо се консултирайте с вашия лекар за професионален съвет.

Какво задейства клъстерна "Атака" - За съжаление няма много лечения, които са ефективни, когато става въпрос за клъстерно главоболие, но можете да намалите броя на атаките. Голяма част от страдащите твърдят, че алкохолът е ключов елемент, който задейства клъстерно главоболие. Доказано е чрез куп изследвания, че по-голямата част от пациентите, които страдат от клъстерно главоболие са пушачи. Ето още една причина да спрете да пушите!

Препоръчвам ви да прочетете също

Върнете се от опитът от клъстерно главоболие към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

New Articles

Smoking Damages Your Pocket

How Smoking Damages Your Pocket

Why You Should Laugh More

How and Why You Should Laugh More

Inspirational Life Quotes

Inspirational Life Quotes

Benefits of Drinking Water

The Obvious & Not So Obvious Benefits Of Water

Smart Goal Setting

Why Smart Goal Setting Is So Important

Why You Should Take Naps

Why You Should Take Naps

Inspiring Videos

Dance Walking Videos

Dance Walking

A wake up call to finally 'let go' and 'be yourself'


The Money Tree video

The Money Tree

What would you do if you found a 'money tree' as you were walking by?


Leading with Lollipops video

Leading with Lollipops

Why we make leadership bigger than what we are