Как времето което отделяте за спане се отразява на вашето здраве и красота


Времето за сън, от което всеки човек се нуждае е различно, но повечето хора смятат, че 8 часа са достатъчни. Учените не знаят точно защо се нуждаем да спим, но едно нещо е сигурно и то е, че след добро наспиване през нощта се чувстваме много по-добре. Проучвания показват, че безсънието води до забравяне, халюцинации и цялостно объркване. Когато спим намалява нашата телесна температура, честотата на дишане и кръвното налягане, както и много други функции на тялото ни.

От личен опит  всички знаем, че спането е добро за нас. Всички знаем разликата между лишаването от сън и доброто наспиване. Но колко важно е да се наспим за нас? Някои задълбочени проучвания показват много ползи от наспиването, които сте оценявали или не досега.

  • Лишаването от сън се отразява на вашето настроение и на концентрацията ви - всички знаем от опит, че недоспиването ни кара да се чувстваме раздразнителни, избухливи и като цяло "стресирани". Ако се наспите добре настроението ви се връща към нормалното. Така че, ако сте "кисела" личност по принцип можете да обвинявате недоспиването за това! 
  • Лишаването от сън води до напълняване  - спомнете си случаите, когато се въртите в леглото и не можете да заспите, в крайна сметка ставате и отивате в кухнята хапвате си тортата или сладолед, храните от които се опитвате да стоите далеч през деня. Когато не се наспивате тялото ви произвежда стимулиращи апетита хормони, които могат да увеличат апетита ви за калорични храни и водят до преяждане. 
  • Изглеждате здрави, бъдете здрави - недоспиването не само води до умора и сънливост, но ви прави да изглеждате по-малко привлекателни и здрави. В едно проучване проведено в Швеция участвали 23 годишни колежани, които били заснети в два отделни случая - първият след нормален осем часов сън, а втория път след като за повече от 30 часа са спали само 5.Помолили шестдесет и пет наблюдатели да преценят от снимките кои хора изглеждат здрави и кои от тях изглеждат уморени и не толкова привлекателни. Резултатите показват, че наблюдателите много лесно идентифицирали нуждаещите се от сън и констатирали, че изглеждат по непривлекателни и нездравословни. 
  • Избегнете бръчките - когато не се наспите добре през нощта, тялото ви произвежда повече кортизол  хормон, който разгражда клетките на кожата. С повече сън можете да намалите риска от бръчки и да помогнете на кожата си да остане плътна и еластична.
  • Не спете докато шофирате - за съжаление недоспиването има и други тежки последици, много по-важни от външността ви. Само в САЩ са записани над 100 000 катастрофи годишно, причинени от хора, които са заспиват зад волана. От тези инциденти над 1500 са фатални. 
  • Обсебени от миналото - липсата на сън, както споменах преди, и както всички знаем, ни кара да се чувстваме уморени физически и психически. Уморените хора често преминават през състояние на "изместена агресия". Това е състоянието, когато обвиняват всичко и всички освен себе си за неща, които са се случили в миналото.

В края на тежък работен ден едно нещо е сигурно - ще се нуждаете от сън. Изключително важно е да дадете на тялото и ума си време да се възстановят, за да бъдете готови и концентрирани на следващата сутрин. Ако нямате възможност да си вземете осемте часа сън през нощта, то поне се опитайте да подремнете през деня, дори и да е за половин час.

Препоръчвам ви да прочетете също

Върнете се от как времето, което отделяте за спане се отразява на вашето здраве и красота към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.