Как да анализирате трафика на вашия уеб сайт


Анализирането на трафика на вашия уеб сайт трафик има съществено значение за вашия онлайн бизнес, но само ако знаете  как да  тълкувате данните. Можете да използвате "Google Analytics" за да анализирате трафика на вашия  уебсайт. Чрез търсачката си намерете "Google Analytics" и се регистрирайте  безплатно.

Analysis of Traffic

За да се регистрирате ще  имате нужда от Google email (Gmail), така че първо направете това, ако не разполагате с такъв email.

След като сте създали вашата Google Analytics сметка ще имате възможността да следите и да анализирате трафика на вашия уеб сайт. Колкото повече хора посещават вашия уебсайт, толкова по-точна интерпретация ще имате и по-ясен анализ на общите тенденции в поведението на посетителите.

Един термин, който ще използвате, когато анализирате трафика си е броя на попадения, които вашия сайт получава. Попаденията са броят на исканията за информация, получени от сървъра. Броя на попаденията може да бъде и много подвеждащ.

Попаденията се равняват на броя на графиките на определена страница например, ако една страница има 10 графични изображения, сървърът ще запише 10 попадения. Можете да се уверите сами, когато използвате броя на попадения. Не са много полезни за анализирането на трафика на вашия уеб сайт.

Един начин за да разберете дали вашия сайт е  добър или не толкова през очите на посетителите ви е като видите "времето, което са прекарали" посетителите на вашия сайт. Ако прекараното време е сравнително кратко, това показва скрит проблем, който трябва корегирате.

Кратко прекараното време от посетителите на вашия сайт може да бъде поради няколко причини. Може да означава, че ключовите думи, които сте използвали за да насочите посетители към вашия сайт са подвеждащи, или че вашите графики са объркващи или смущаващи. Променете някои аспекти на вашия сайт и сравнете времето прекарано от посетителите ви преди и след, като сте направили промените, по този начин ще бъдете в състояние да направите някои предположения.

Чрез същият този процес на сравняване на трафика на различни страници от вашия сайт ще разберете какво трябва да запазите и какво трябва да промените. Можете да подобрите линковете към дадена страница, която не получава много посетители или промените вида на страницата като цяло, като направите достъпа до необходимата информация на тази страница по-лесен.

От друга страна, ако забележите, че посетителите ви прекарват доста време на определена страница е добра идея да преместите някои от продажбите си и да фокусирате пазара си към тази страница.

Когато използвате google analytics старателно проверете тази програма, тъй като има много функции, които ще ви дадат удивителни прозрения за вашия уеб трафик. Има пет основни категории, които се разделят в подкатегории, където можете да видите различни статистики за трафика си.

Тези категории са аудитория, реклама, източници на трафик, съдържание и реализация. Когато започнете да получавате посетителите на вашия сайт, можете да експериментирате с резултатите на тези предлагани функции, като по този начин ще получите точна картина какво работи за вас и какво не.

Най-важната част на Google Analytics, която аз лично смятам, че има голямо значение е в общия преглед на категорията" traffic resources" ("трафик ресурси"). Тази категория  ви показва броя на посещенията и процента на вашия трафик на търсене, препратения трафик и  директения трафик.

Вашия трафик на търсене идва от търсачки като Google. Вашия препратен трафик е трафика, който е пренасочен от други сайтове. Например EzineArticles (ако пишете статии и ги публикувате в EzineArticles).

Директния трафик, е когато посетителите са написали вашия URL адрес директно в техния уеб браузър. Колкото повече директен трафик  получавате, толкова повече се налагате на пазара като добър сайт - което винаги е голямо нещо.

Сега, когато научихте техники как да  анализирате трафика на вашия уеб сайт, следващата стъпка е да запазите "потока" на този трафик към вашия сайт. Не забравяйте, че това е бизнес и трябва да го третирате като такъв, като винаги имате контрол и перспектива.

Препоръчвам ви да прочетете също:

Върнете се от как да анализирате трафика към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.