Използването на автоматичен отговор (autoresponder) за вашия интернет маркетинг бизнес


Използването на автоматичен отговор (autoresponder) за вашия интернет маркетинг бизнес е нещо, без което не може. Когато за първи път започнете, можете да погледнете някои от безплатните Autoresponders, които са на разположение, въпреки че те предлагат ограничени услуги, както и ограничен брой абонати, които можете да имате.

Autoresponder

Също така някои безплатни Autoresponders ще ви позволят да ползвате услугите им, но всеки път, когато изпращате съобщение към абонатите, те ще поставят малка обява в съобщението - нещо, което не искате да правите, тъй като се опитвате да се насърчите вашите продукти, а не на някой друг.

Всеки успешен маркетър ще ви каже, че най-важният инструмент, който те използват е техния аutoresponder, тъй като им помагат да поддържат контакт с настоящи клиенти, но също така и да развива отношения с потенциални клиенти. За предварително определен период от време, можете да използвате вашия автоматичен отговор за да достави продажни съобщения към списъка с клиентите ви, за изпращане на напомняния, да изпраща имейли, курсове, фактури и много други функции.

Въпреки това, едно от нещата, които трябва да избягвате да правите с вашия автоматичен отговор е да добавяте хора към списъка си ръчно. Клиентите трябва да бъдат добавени чрез участие в opt-in form, която ще намерят в уеб страницата, която насърчава вашите продукти или услуги. След като един клиент е подпълнил формата, трябва да им изпратите имейл за потвърждение, за да потвърдят, че те са поискали да ви дадат своето име и имейл адрес, в замяна на информация или продукт, които предлагате.

Съобщенията, които изпращате, трябва да имат опция, обикновено се поставят в края на съобщението, така че вашите клиенти могат да се отпишат по всяко време, ако желаят, и да спрат получаването на бъдещите съобщения от вас. Също е добра идея да добавите вашето име, адрес и имейл адрес, когато изпращате съобщения с автоматичен отговор Имайте предвид, че ако не използвате автоматичен отговор правилно, може да бъде обявен като спам, което ще доведе до тежки последствия за вашия онлайн бизнес.

Като собственик на бизнес, трябва да поемете контрола по много въпроси и един от тези въпроси е да следите колко добре вашите рекламни кампании се справят. Тази услуга се нарича response tracking и е с всички добри Autoresponders като на GetResponse, където има стъпка по стъпка ръководство за това как да използвате тази услуга. Тази услуга ще направи вашия autoresponder marketing много по-ефективен и печеливш.

Един от начините за подобряване на вашите съобщения, които изпращате, който от своя страна ще подобри степента на отговор е като ги персонализиране. Всички висококачествени Autoresponders като на GetResponse ще имат готови персонализирани кодове, които можете да напишете в съобщенията си, което ви позволява да използвате текущата дата и адресиране на клиентите си с тяхното име. С помощта на това ще дадете впечатление на клиента си, че сте създали вашето съобщение същия ден и то е написано специално за този клиент, което дава допълнителна лична връзка.

Друго използване на autoresponder - след като имате значителна част на клиентите от вашия списък, можете да изпращате съобщения, които създават интерес и вълнение за даден продукт, като се планира стартирането в бъдеще. Ако например планирате създаване и насърчаване на Ebook, която информира клиентите ви за това как информацията във вашата електронна книга ще реши проблемите им , като им дадете дата на пускане, вие създавате голям интерест и очаквания.

Една от причините, защо автоматичните съобщения не разполагат с голям процент на отговор, е фактът, че вашите клиенти може би не ги получават. Можете да избегнете това, като обясните на клиентите си как да ви поставят в "бял списък", в имейла за потвърждение, след като клиент е подпълнил вашата opt-in form.

Друг метод, който аз лично използвам е първо да изпратя autoresponder съобщение първо за себе си. По този начин ще видя, дали съобщението е пристигнало в моята пощенска кутия или в папката за спам, да видя формата на съобщението и ако съобщението се доставя в определен час, предназначен да бъде доставено.

Хората обичат да имат достъп до неща, които другите не могат да получат, защото това ги кара да се чувстват специални. Давайки им достъп например към тайна страница, която е защитена с парола от Вашия сайт, като с помощта на autoresponder им изпратите данните за вход е отлична техника, да накара вашите клиенти да се чувстват уникални.

Ако вашият сайт е платен сайт за членство, друг начин да създадете своя списък е чрез безплатен пробен период, така че те могат да посетят вашия сайт и да видят съдържанието ви. Това не само насърчава вашия сайт, но също така дава на клиентите ви специален бонус, който те ще оценят.

Възползвайте се максимално от любимия ви автоматичен отговор и се насладете на ползите от него чрез изграждане и формиране на отношенията между вас и вашия списък с клиенти.

Не забравяйте - парите са в списъка!!

Препоръчвам ви да прочетете също:

Върнете се от “автоматичен отговор” на “началната страница на български

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.