6 основни ползи за здравето при консумиране на броколи Трудно е да се докаже, че броколито е един от най-здравословните продукти, които можем да ядем. Член е на семейството на кръстоцветните зеленчуци. Това семейство също включва карфиол и зеле. Отглеждането му започва в Италия през 16-ти век и е получило името си от латинската дума "brachium", която означава клон или ръка.

Health Benefits of Broccoli

Броколито е един от най-полезните зеленчуци за  нашето здраве, тъй като е идеална добавка. Ползите от броколи се получават от съдъържащите се в него много важни химически вещества, които поддържат тялото, противовъзпалителни хранителни вещества, подкрепящи детоксикацията хранителни вещества, антиоксидантни, както и хранителни вещества, които се борят с рака.

Броколито обикновено се попарва за 4-5 минути или се консумират сурово и най-добре с месо. Въпреки, че повечето от нас знаят, че броколито може да бъде много полезно, само малцина знаят действителния потенциал от включването на този зеленчук във всекидневната ни диета. По долу са описани някои от начините, чрез които консумацията на броколи може да подобри нашия живот и благосъстоянието ни като цяло.

  1. Защитава от рак - броколи е един от най-мощните зеленчуци, когато става дума за намаляване на риска от развитието на различни форми на рака. Съдържа химикал, наречен индол-3-карбинол, който помага при възстановяването на ДНК в увредените клетки и също така намалява растежа на раковите тумори. Също така съдържа вещество, наречено glucoraphanin, с което тялото работи в противораково съединение, наречено сулфорафан, което от своя страна има способността да убива бактериите в тялото. В едно проучване, проведено от университет в щата Илинойс, е било установено, че противоракови свойства на броколито могат да бъдат увеличени, когато се приема с други различни пикантни храни, които съдържат ензим, наречен myrosinase, като горчица, уасаби и хрян.
  2. Здрави кости – броколи е зеленчук, който съдържа големи количества калций и витамин К, които имат съществено значение за здрави кости, а също намаляват и риска от остеопороза, което е заболяване, при което костите са по-податливи на счупвания.
  3. Здраво сърце - както ви споменах преди, броколито съдържа сулфорафан, който има също противовъзпалително действие,  в състояние е да предотврати или дори да възстанови повредени кръвоносни съдове, което може да бъде причинено от възпаление в резултат на хронични заболявания на кръвната захар. Проучванията са показали, че каротеноид, наречен лутеин, който се съдържа в броколи може да забави темпото, с което артериите се сгъстявят с течение на годините и ограничава риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. В допълнение този зеленчук съдържа витамин В6 и фолиева киселина (която се приема от жени като добавки, когата опитват да забременеят и по време на бременност) и е доказано, че ограничава вероятността от инфаркт или инсулт.  
  4. Стимулира имунната система - четири съставки,които се съдържат в броколито ни помагат да подсилим нашата имунна система те се наричат ​​бета-каротин, селен, цинк и добре познатия витамин С. От всички членове на семейството на кръстоцветните зеленчуци броколи е най-концентрирания източник на витамин С. Това означава, че не само ни предпазва от настинка, но и помага на хора, които страдат от сенна хрема.
  5. Помага при отслабване и поддържа храносмилателната система здрава - броколи има високо съдържание на фибри, които поддържат червата в добро състояние и по този начин позволяват да имаме здрава храносмилателна система. Фибрите също така поддържат ниски нивата на кръвната захар и ви кара да се чувствате сити за по-дълъг период от време.
  6. Здравето на очите – тъй като е много добър източник на витамин А  броколито може да ви помогне да имате по-добро  зрение. Тялото се нуждае от витамин А за да формира жизнено важни молекули, които ни помогат да имаме по-добра видимост при слабо осветление. Също така съдържа лутеин, както споменах в точка 3 и този химикал е в състояние да понижи риска от развитие на катаракта с напредване на възрастта.

Като  имате предвид всички тези предимства от консумацията на броколи, споменати по-горе можете да видите какво някои супер храни правят и защо трябва да включите поне една в своята диета. Важно е да не преварявате броколито, защото след това ще изгуби много от хранителните си стойности . Броколито може да се яде задушено или леко запържено (по-малко от 5 мин.), ако не искате да го ядете сурово и да извлечете максимално полезните му съставки .

Както всички храни, ако имате намерение да се храните редовно с броколи, най-добре е да се консултирате с вашия лекар за съвет.

Препоръчвам ви да прочетете също


Върнете се от консумиране на броколи към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

Great Broccoli Recipes

Sesame Roasted Broccoli

Ingredients:

16 ounces broccoli florets

4 green onions, chopped

1 tablespoon olive oil

2 tablespoons low sodium soy sauce

1 tablespoon red miso

1/2 teaspoon red pepper flakes

4 garlic cloves, minced

1 teaspoon ginger, freshly grated

2 -3 drops dark sesame oil (optional)

1 tablespoon sesame seed, toasted

Directions:

1. Preheat oven to 500 degrees F (260 C).

2. Place the broccoli into a steamer insert and set in a pot over one inch of water. Bring to a boil, cover and steam for about 3 minutes. (You still want the broccoli to be somewhat undercooked. Remove from the heat and transfer broccoli to a cassarole dish. Sprinkle with green onions and drizzle with olive oil, toss to combine.

3. Roast broccoli in the oven for 10-15 minutes until beginning to caramelize, but still tender-crisp.

4. Meanwhile, in a small bowl, stir together the soy sauce, miso paste, red pepper flakes, garlic, ginger and sesame oil. Pour over the roasted broccoli and toss to coat. Sprinkle sesame seeds on top.

5. NOTE: If you are not a fan of raw garlic flavor, consider stirring the garlic and ginger in with the broccoli before roasting.

Servings:  4

Approx. calories 100 per serving


Broccoli & Cheddar Soup

Ingredients:

2 tablespoons butter

1 medium onion, finely diced

2 garlic cloves, finely chopped

1/2 teaspoon white pepper

1 teaspoon garlic powder

1 teaspoon onion powder

1 lb frozen chopped broccoli

4 cups chicken broth (low sodium, fat free)

1/2 cup all-purpose flour

1 1/2 cups nonfat milk                                                                                                                            

8 ounces extra-sharp cheddar cheese

kosher salt

cracked black pepper

Directions: 

1. Over a medium-low heat melt the butter in a largish saucepan and then add the onion and garlic and saute until softened.

2. Add the onion, garlic powder and white pepper and cook for a minute.

3. Add the broccoli and chicken broth, bring to a boil and then simmer for 15 mins until broccoli is softened.

4. In the meantime whisk the flour with the milk until flour dissolved.

5. With a hand blender, rough blend the soup leaving some broccoli pieces. You don't want it completely smooth.

6. On a medium heat gradually add the milk mixture. The soup will thicken.

7. Once milk mixture added add the cheddar and melt through the soup.

8. Season with salt and pepper to taste.

9. If the soup is too thick, add some more milk to thin.

 

Servings:  4

Approx. calories 450 per serving