Предимствата на чесъна и как да се справим с лошия дъхЕдна от най-често използваните подправки е чесъна, който е известен със своите ползи за здравето. Отличава се по острия си мирис и обособен вкус. През цялата история на човечеството чесъна е бил използван за медицински цели и за готвене. Чесънът е от семейството на лука и съдържа компонент, който има сярно влияние, известно под името алицин, който дава повечето от лечебните качества на тази храна.

Benefits of Garlic

Защо е чесънът е полезен за вас?

·         Помага за намаляване риска от инфаркт и инсулт - Чесънът помага за увеличаването на HDL (добрите) нива на холестерола и предотвратява LDL (лошите) нива на холестерола да изграждат  артериалните стени. Това намалява шансовете да се образува плака в нашите артерии. Доказано е също, че холестерола се понижава при 9% от хората, които ядат 2 скилидки чесън на ден.

Една от ползите от чесън е, че той защитава аортата, която е сърцето на кръвните съдове, които поддържат кръвното налягане. Лоша диета, възраст и екологични фактори, като пушенето могат да увредят аортата, карайки я да се втвърдява. Чесънът запазва аортата гъвкава за да функционира правилно. Две или три скилидки чесън на ден намаляват риска от последващи сърдечни пристъпи на половина при пациенти със сърдечни проблеми.

·         Помага за предотвратяване на рак - През годините различни изследвания доказват, че чесъна има способността да намалява образуването на ракови клетки. Чесънът блокира съединения, които причиняват рак и забавя растежа на туморите, дори намалява размера на тумора наполовина. Това е особено полезно при блокиран хранопровод, проблеми със стомаха, простатата, пикочния мехур и при рак на гърдата.

Десетте най-добри противоракови храни са: цитрусови и горски плодове, зеленчуци, чесън и лук, зелен чай, омега-3 есенциални мастни киселини, зехтин, домати, соеви продукти, червено вино и тъмен шоколад.

·         Укрепва имунната система и предотвратява простуди - Не е изненада,че при наличието на толкова много антиоксиданти в чесъна стимулира имунната система като цяло и следователно защитава организма от повечето видове гъбички, бактериални и вирусни атаки. Чесънът е богат на витамин С, В6 и минералите селен и манган всички те са свързани с укрепването на имунната система, както и имат много други ползи.

При първи признаци на настинка обелете 4 скилидки суров чесън и го яжте както е или  го използвайте като подправка на супа. За да изчистите синусите си разстопете малко масло и добавете счукани скилидки чесън и след това нанесете сместа върху препечена филийка.

Други предимства на чесъна

Чесънът помага на храносмилателната система, защото участва в премахването на опасни отпадъчни частици от човешкото тяло и стимулира действието на перисталтиката и секрецията на храносмилателните сокове. Натрошени скилидки чесън могат да се смесят във вода или мляко и така да се приема при всички видове заболявания на храносмилателната система

Ако имате инфекция на ухото увийте  малка част чесън в кърпичка и я поставете в ухото оставете я цяла нощ, ако е възможно. Болката почти незабавно ще изчезне и инфекцията ще започне да се изчиства след една нощ.

Малко исторически факти

·         На строителите на древните пирамиди са им казвали да ядат чесън всеки ден за повече издръжливост и сила. 

·         Римските императори не можели да ядат достатъчно чесън, тъй като се е считал за антидот на потенциални отровни атаки, което е било много популярно по онова време. 

·         Европейците някога са считали, че чесъна ги предпазва от демони, върколаци и вампири. За да се предпазят от тези демони те поставяли чесън на прозорците, на ключалките на вратите и дори върху самите тях.

Недостатъците на чесъна

Добре познато е, че когато някой яде чесън се забелязва много специфичен мирис. За да се неутрализирате миризмата на чесън от дъха си може да бъде доста трудно. Дори и да почистите добре устата си серните съединения от чесъна ще ги издишвате от белите си дробове и дъхът ви ще мирише на чесън за известно време.

Въпреки това има няколко начина, които помогат да премахнете миризмата на чесън:

1. Опитайте да дъвчете магданоз след консумация на чесън. Може би сте забелязали, че много рецепти, които включват чесън, включват също така магданоз за да неутрализира миризмата на чесън.

2. Използвайте кардамон, мента или анасонови семена, които са сходни с магданоза и неутрализират или прикриват миризмата на чесън.

3. Пийте много чай, особено зелен чай и ментов чай, тъй като те съдържат полифеноли, които намаляват серните съединения, които чесъна произвежда.

 Странични ефекти на чесъна

Чесънът може да доведе до редица нежелани реакции, което се дължи на факта, че чесънът възпира съсирването на кръвта и я разрежда, което може да представлява риск за хора,които приемат антикоагуланти лекарства. Хора на, които им предстои операция  и жени, които очакват да родят всеки момент също трябва да избягват консумацията на чесън.

Диабетиците трябва също  да консумират чесъна внимателно, тъй като той може да доведе до понижаване нивата на кръвната захар. Чесънът също може да причини сърдечни изгаряния и дразнене в стомаха

Винаги е най-добре да се консултирате с вашия лекар, ако възнамерявате да добавите чесън в ежедневната си диета.

Препоръчвам ви да прочетете също:

Върнете се от предимствата на чесъна към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

Great Garlic Recipes

Spicy Garlic Shrimp

Ingredients:

12 shrimp (Jumbo sized, peeled, deveined, & tails intact)

2 tablespoons olive oil

2 garlic cloves (crushed with the side of a knife)

1/4 teaspoon red pepper flakes

1 teaspoon steak seasoning

1 teaspoon lemon, zest of

2 teaspoons lemon juice

1 tablespoon fresh parsley (chopped)

Directions:

1. Heat a large skillet over medium high heat.

2. Add olive oil, garlic, red pepper flakes, and shrimp.

3. Season with grill seasoning or salt & pepper.

4. Cook shrimp 3 minutes or until just pink.

5. Toss with lemon zest, juice, & chopped parsley.

6. Remove shrimp to a serving platter, leaving the garlic cloves in the pan.


Servings:  2

Approx. calories 150 per serving


Oven-Fried Garlic Chicken

Ingredients:

2/3 cup breadcrumbs

2/3 cup grated parmesan cheese

1/4 cup minced fresh parsley

1/4 teaspoon salt

1/8 teaspoon fresh ground pepper

5 tablespoons butter or 5 tablespoons margarine

3 cloves garlic, minced

3 lbs chicken, cut up

Directions:

1. Preheat oven to 350.

2. In a shallow bowl, blend together bread crumbs, Parmesan cheese, parsley, salt, and pepper.

3. In a small saucepan, heat butter and garlic over very low heat until butter melts.

4. Remove from heat.

5. Brush chicken pieces with garlic butter, then roll in bread crumb mixture to coat.

6. Place chicken skin side up on a large foil-lined baking sheet.

7. Mix together any remaining crumb mixture and butter and sprinkle over chicken.

8. Place in oven and bake 1 hour.

Servings:  4

Approx. calories 1000 per serving