Разкритите ползи от лимоновата кораЛимонът е плод, който има естествени лечебни и успокояващи свойства, които можем да използваме, но невероятно нещо е, че сме в състояние да се възползваме и от ползите на лимоновата кора. Изненадващо е, че лимоновата кора, която повечето изхвърляме съдържа някои ензими, витамини и минерали, които могат да ни помогнат да живеем много по-здравословен живот. В действителност лимоновата кора съдържа от 5 до 10 пъти повече витамини, отколкото  лимоновия сок.

Намирам за удивително, че когато имаме въпроси свързани с нашето здраве, ние сме склонни да изпробваме различни фармацевтични лечения, които могат да бъдат много скъпи, а понякога и малко ефективни, когато всичко, което трябва да направим е да погледнем в нашата градина или в нашата кухня за да намерим решение за нашето безпокойство свързано със здравето ни.

Benefits of Lemon Peel

И идва въпроса как можем да използваме лимона и по-специално лимоновата кора за да ни бъдат от полза?

Просто измийте лимоните добре и след това ги замразете.

След като лимоните са замразени използвайте ренде за да настържете лимона и поръсете вашата храна. Можете да използвате настърганата лимонова кора за почти всеки вид храна - салати, риба и месни ястия, паста, зърнени култури и дори сладолед.

За да се възползвате от ползите на лимоновата кора е важно да включите лимона в ежедневната си диета. В зависимост от произхода на плода средно всеки 100 грама лимонова кора съдържа около 160 милиграма калий, 134 милиграма калций, 129 милиграма витамин С, както и около 10,6 грама фибри.


Една от ползите на лимоновата кора е, че тя ни помага да развием силна имунна система, защото има високо съдържание на витамин С, което както всички знаем, че силната имунна система е от жизненоважно значение да останем здрави. Калият също присъства в лимонова кора и помага за поддържането на кръвното налягане. Калция друг минерал, който се съдържа в кората на лимона е от съществено значение за растежа и поддържането на здрави кости.

Консумирането на лимонова кора също помага за да се намаляват нивата на холестерола в организма и помага за здравето на сърцето. Други важни компоненти съдържащи се в лимоновата кора са salvestrol Q40, лимонени и полифенолни флавоноиди, които са известни, че се борят с раковите клетки в организма. Те се считат за превантивна мярка срещу развитието на различни видове рак, включително рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на кожата.

Едни от най-големите производители на лекарства в света твърдят, чрез направените повече от 20 лабораторни тестове от 1970 г. насам са открили, че екстрактите на лимона унищожават злокачествените клетки в най-малко 12 вида рак. Екстрактите дават 10 000 пъти по-добри резултати, отколкото продукти като Adriamycin, който е лекарство, което обикновено се използва в химиотерапевтични процедури за да се наблюдава развитието на раковите клетки. Удивителното е, че екстрактите на лимона унищожават злокачествените ракови клетки и не засягат здравите клетки.

Защо никой не ние е казал за тези ползи? Алчността разбира се!

Големите корпорации не разкриват тези констатации за да произвеждат синтетични версии, които да продадат и да получават огромни печалби .

Друго предимство на лимонова кора е, че подпомага с различни кожни проблеми като бръчки и акне. Антиоксидантите, които се съдържат в лимоновата кора пречистват кожата до голяма степен. Можете да намерите различни видове лимонова кора на прах, които могат да бъдат използвани за лице и са много полезни, но използването на естествената форма е най-добрия вариант. Настържете лимонова кора и добавете малко лимонов сок към нея. Разбъркайте  добре и оставете сместа да престои един ден. Можете да добавите и една чаена лъжичка мед  към вашата смес. Нанесете сместа върху лицето си за 5 минути и след това изплакнете с вода.


Един съвет от мен  - както бе споменато по-горе уверете се, че лимоните са старателно измити преди да ги консумират по какъвто и да е начин, тъй като може лимонови дървета да са били напръскани с различни пестициди и инсектициди, които да се намират върху кората. Ако сте закупили вносни лимони от местния супермаркет, те са покрити със специален восък, който се използва за да предотврати нараняване на кората, но също така прави плодовете да изглеждат по-привлекателни за окото.

Един от въпросите, който възниква при консумация на лимон и лимонова кора е значителното количество оксалати, които се съдържат в тях. Проучвания показват, че когато тялото има висока концентрация на това вещество може да доведе до проблеми, свързани с кристализацията, като камъни в бъбреците.

Въпреки, че ползите от лимоновата кора са очевидни винаги е най-добре да се консултирате с вашия лекар по отношение на консумацията на определени храни, включително лимона и лимоновата кора.

Препоръчвам ви да прочетете също:

Върнете се от ползи от лимоновата кора към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

Great Lemon Recipes

Lemon Loaf

Ingredients:

1/2 cup butter or 1/2 cup margarine

1 cup sugar

2 eggs

1/2 cup milk, 2% is fine

1 1/2 cups all-purpose flour

1 teaspoon baking powder

1/2 teaspoon salt

1 lemon, rind of


Glaze:


1 lemon, juice of

1/4 cup sugar

Directions:

1. In a large bowl, cream butter and sugar.

2. Add eggs, one at a time, beating until creamy.

3. Blend in milk.

4. In another bowl, mix together flour, baking powder, salt and lemon rind.

5. Pour into batter.

6. Stir to moisten.

7. Scrape into greased 9 x 5 inch loaf pan.

8. Bake in 350f degree oven for 55 to 60 minutes.

9. Cool in pan for 5 minutes.

10. Remove to rack and while still hot, with a toothpick poke holes all over the top of the loaf, and spoon glaze evenly over.

11. Cool.

Glaze:

1. Combine lemon juice and sugar in saucepan.

2. Stir and heat till sugar is dissolved.

3. Spoon evenly over top of hot loaf.


Lemon Rice

Ingredients:

1 cup water

1 cup chicken broth

2 tablespoons lemon juice, freshly squeezed

2 teaspoons butter or 2 teaspoons margarine

1 cup uncooked rice, long grain

1/4 teaspoon dried basil

1/8-1/4 teaspoon grated lemon, zest of

1 1/4 teaspoons lemon pepper seasoning

Directions:

1. Combine all ingredients EXCEPT lemonpepper in saucepan.

2. Bring to a boil, then reduce heat.

3. Cover pot and allow to simmer slowly for 20 minutes, or until liquid is absorbed.

4. Sprinkle with lemonpepper before serving.


Servings:  4

Approx. calories 200 per serving