Най-често срещаните причини за главоболие и полезни съветиЛесно е да си обясните главоболието, което сте получили вследствие  на прекаляване с алкохола или пропуснатата сутрешна доза кофеин, но ще се изненадате, когато разберете някои  причини, които могат да ви създадат главоболие без дори да подозирате. Когато разберете какво точно причинява вашето главоболие ще ви бъде много по-лесно да облекчите болката. По-долу са някои от най- честите причини за главоболие и съвети, които могат да ви помогнат.

Causes of Headaches

Избягвайте сирене чедър и месни консерви - някои ферментирали или отлежали продукти като сирене чедър, ябълков оцет и соев сос съдържат аминокиселина, наречена тирамин, която може да предизвика главоболие, тъй като свива и разширява кръвоносните съдове. Месните консерви, салама и болонските колбаси също съдържат тирамин, както и консерванти, наречени нитрати, които увеличават притока на кръв към мозъка.

Съвет – можете да си водите дневник за да следите какво ядете и в какво настроението сте след това. Ако откриете, че започва да ви боли главата след приемането на определен вид храна спрете да я консумирате за известно време и ще разберете дали това помага.

Лоша поза - лошата позиция на тялото ви, когато сте в офиса  пред  компютъра  или у дома пред  телевизора, предизвиква напрежение във врата и раменете и горната част на гърба, което може да доведе до главоболие. Лошата позиция, когато сте пред компютъра или телевизора не е единствената причина, която предизвиква главоболие. Ярката светлина от екраните напряга очите ви и това също може да доведе до нежелано главоболие.

Съвет - Седете изправени и осигурете опора на долната част на гърба, ако седите дълъг период от време пред вашия телевизор или компютър. Избягвайте да се взирате в екрана на компютъра или телевизора за дълго и се опитайте да правите 1-2 минути почивка на всеки 15-20 минути по този начин вашите очи ще имат време да си починат. Когато почувствате очите си сухи и изпитвате болка  използвайте капки за очи за да ги хидратирате. Можете също да поставите монитора на компютъра, така че горната част на екрана  да бъде малко под нивото на очите.

Скърцане със зъби - ако често имате главоболие, когато се будите  сутрин най-вероятно е резултат от скърцане със зъби. Медицинското наименование на това действие се нарича "скърцане със зъби" и се дължи на стрес, лекарства или лошо изравнена челюст.

Съвет – Съветвам ви да отидете на зъболекар да провери дали имате нужда да извадите някой зъб и дали имате износени зъби. Вашият зъболекар може да се превърне в нощен пазач, който ще ви помогне да намалите докосването на зъбите и  преориентира вашата захапка, докато  спите.

Твърде много почивка – След  дългата и трудна седмица на работа най-накрая дойде времето да си починете през уикенда. Но твърде много почивка действително може повече да ви навреди, отколкото да ви помогне. Тъй като напрежението от изминалата седмицата стихва, нивата на хормоните на стреса спадат и това може да доведе до бързо освобождаване на невротрансмитери, които са химически "пратеници" на мозъка. Тези пратеници са склонни да изпращат импулси към кръвоносните съдове да се свиват и разширяват, което от своя страна предизвиква главоболие.

Съвет - Опитайте се да избягвате да спите повече от 8 часа на ден дори през вашите "релаксиращи дни". Намерете други занимания за отдих през почивните дни. Разпределете вашите релаксиращи занимания, включително времето за спане през цялата седмица.

Препоръчвам ви да прочетете също

 

Върнете се от най-честите причини за главоболие и полезни съвети към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.