Оплакване вашата страна на нещата


Обикновеният човек се оплаква между 20-25 пъти на ден. Обзалагам се, че никога не сте забелязали, колко пъти сте се оплакали през последните 24 часа (времето, когато сте спали не се брои).

Stop Complaining

Защо ние всички го правим? Вместо да поемем отговорност се оплакваме и така избираме лесния начин, като кратко извинение за момента.

Лесно е други хора да се съгласят с нас, когато се оплакваме от нещо, защото всеки е готов да сподели своите извинения защо не са постигнали това, което искат в живота. "Аз съм претоварен и ниско платен", "Заслужавам повече на живота", "Винаги съм се оказвал с късия края на пръчката", "Не разполаганм с достатъчно време", "Не разполагам с достатъчно пари".

Можете ли да си представите какъв би бил животът, ако всички престанат да се оплакват. Нека започнем с първата стъпка, като намалим броя на оплакванията ни. Представете си колко по-щастливи ще бъдете, ако просто спрете да недоволствате, в повечето случаи нещата са извън вашия контрол.

Започнете да записвате вашите ежедневни оплаквания.

Когато се събудите сутрин, започнете с обичайните си задачи, но когато пиете кафе и мозъка ви е готов да започне с оплакванията, устата ви е освежена с паста за зъби и вода за уста готова да изрече оплакванията ви просто вземете малко тефтерче и ги напишете в него.

Както записвате дневните си разходи всеки цент, който сте похарчили, искам да напише всяко оплакване, което е в главата ви или току-що е вербализирано. Осъзнавате колко много се оплаквате, това е първата стъпка към прекратяване. Когато осъзнаете, че се оплаквате, спрете и напишете в малкия си тефтер какво ви тежи.

Втората стъпка е да се запитате дали имате контрол над вашето оплакване. Както споменах и преди понякога ситуацията е извън нашия обсег, но в повечето случаи оплакванията ни са контролирани от самите нас. Ако не можете да направите нищо в тази ситуация просто отминете оплакването си, тъй като времето е най-ценното нещо на света. Ако ситуацията е под ваш контрол потърсете начин за излизане от нея.

Какво трябва да направите сега - променете отношението си към хората и поведението си. Променете възгледите си и потърсете възможни решения за оплакванията си и ги запишете в бележника като "Решения". По ирония на съдбата почти винаги има решение, но ние сме склонни да се оплакваме. Намерете решения, когато отговорите на следните въпроси:

1. Как мога да избегна това в бъдеще?

2. Какво мога да направя в тази ситуация, така че в бъдеще да не изпадам в същото положение?

3. Какво е нужно да променя в себе си?

4. С кого трябва да говоря, за да се справя с тази ситуация?

5. Какво друго мога да искам - каква е алтернативата на оплакването?

И накрая, но не на последно място

6. За какво съм благодарен?

Вместо да се оплаквам например, че след тежък ден в работата, когато се прибера у дома, жена ми не е сготвила любимото ми ястие, на графа решения написах "Благодарен съм, че съпругата ми е сготвила за мен, че има храна на масата ми, като се има предвид, че много хора нямат този лукс да имат покрив над главите си и храна ". Виждате ли как благодарността се превръща в решение.

Ако можете да спрете за секунда и си мисля за всички неща, ние трябва да сме благодарни, тогава мога да ви уверя, че Вашите оплаквания ще бъдат намалени значително. И като бонус, когато пишете вашето решение в бележника, не само решаване на жалбата ви, но вие също сте поели отговорност, което от своя страна е помогнал да расте самочувствие.

Ситуацията спечели победа.

"Всеки глупак може да критикува, да съди и да се оплаква, но необходими са характер и самоконтрол за да бъдат отзивчиви и да прощават" - Дейл Карнеги

Препоръчвам ви да прочетете също:

Върнете се от “Оплакване на “началната страница на български”

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.