Το να διαμαρτύρεστε λιγότερο αυξάνει την παραγωγικότητά σας


Μπορείτε να φανταστείτε πόσο περισσότερο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί θα ήσασταν αν παραπονιόσασταν λιγότερο από το κανονικό. Ο μέσος άνθρωπος παραπονιέται περίπου 20-25 φορές την ημέρα. Στοιχηματίζω ότι δεν έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσες φορές έχετε όντως παραπονεθεί τις προηγούμενες 24 ώρες (ο χρόνος του ύπνου δεν υπολογίζεται). Γιατί λοιπόν όλοι το κάνουμε? - Αντί να λάβουμε τις ευθύνες μας, είναι μια εύκολη διέξοδος. Είναι μια γρήγορη θεραπεία (δικαιολογία) της στιγμής.

Stop Complaining

Είναι εύκολο να κάνουμε άλλους ανθρώπους να συμφωνήσουν με εμας όταν διαμαρτυρόμαστε για κάτι, επειδή όλοι είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις δικαιολογίες τους για τους ποιούς λόγους δεν έχουν φτάσει εκεί που θέλουν να είναι και για το πόσο σκληρά τους φέρεται η ζωή. "Δουλεύω παραπάνω και πληρώνομαι λιγότερα". "Αξίζω περισσότερα από τη ζωή", "Δεν έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο", "Δεν έχω αρκετά χρήματα".

Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή αν όλοι παραπονιόντουσαν λιγότερο; Αλλά ας πάρουμε κάθε βήμα ξεχωριστά ξεκινώντας από το πρώτο που είναι η μείωση του αριθμού των φορών που εσείς παραπονιέστε. Φανταστείτε πόσο περισσότερο χαρούμενοι θα είσασταν αν απλά σταματούσατε να κλαψουρίζετε. Τα περισσότερα πράγματα για τα οποία παραπονιέστε είναι πέραν του έλεγχού σας ούτως ή άλλως.

Γι' αυτό, ξεκινήστε σημειώνοντας κάπου τα καθημερινά σας παράπονα.

Όταν ξυπνάτε το πρωί, προχωρήστε με το σύνηθές σας πρόγραμμα αλλά τη στιγμή που ήπιατε τον καφέ σας και ο εγκέφαλός σας έχει ξυπνήσει και είναι έτοιμος να αρχίσει να διαμαρτύρεται, και το στόμα σας έχει ανανεωθεί από την οδοντόκρεμα έτοιμο να αποστομώσει τα παραπάνω παράπονα - αρπάξτε το φορητό σας υπολογιστή.

Σαν να προσπαθείτε να μειώσετε τα καθημερινά σας έξοδα σημειώνοντας κάθε σεντ που ξοδεύετε, θέλω να καταγράψετε κάθε παράπονο που βρίσκεται στο κεφάλι σας ή που μόλις το προφέρατε. Η αντίληψη του πόσο πολύ παραπονιέστε είναι το πρώτο βήμα για να το σταματήσετε. Όταν συνειδητοποιείτε ότι διαμαρτύρεστε, σταματήστε αμέσως και κρατήστε το παράπονό σας σε σημείωση στο σημειωματάριό σας.

Το δεύτερο βήμα είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας αν έχετε έλεγχο του παραπόνου σας. Όπως προείπα, μερικές φορές η κατάσταση είναι μακριά από τον έλεγχό σας, δίνοντας στο παράπονό μας το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, αλλά τις περισσότερες φορές το παράπονό μας μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τον εαυτό μας.

Αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό, τότε απλά αγνοήστε το και μην ξοδέψετε παραπάνω χρόνο σε αυτό αφού ο χρόνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Αν όμως το παραπάνο βρίσκεται στη ζώνη ελέγχου σας, που τις περισσότερες φορές θα είναι, τότε είναι η ώρα να δράσετε. Θυμηθείτε το στόχο σας: να παραπονιέστε λιγότερο.

Αυτό που έχετε να κάνετε τώρα είναι να αλλάξετε τη στάση και τη συμπεριφορά σας. Αλλάξτε τη γωνία από την οποία "κοιτάτε" το παράπονό σας , σκεφτείτε πιθανές λύσεις για το παράπονο αυτό και σημειώστε τις στο σημειωματάριό σας.

Η ειρωνεία εδώ είναι ότι σχεδόν πάντα έχουμε λύσεις για τα περισσότερα προβλήματά μας, αλλά έχουμε την τάση να συνεχίζουμε να παραπονιόμαστε πάραυτα. Βρείτε τη λύση στο παράπονό σας εύκολα απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Πώς μπορώ να το αποφύγω στο μέλλον;

2. Τί μπορώ να κάνω αντ' αυτού, έτσι ώστε στο μέλλον θα παραπονιέμαι τουλάχιστον λιγότερο για την ίδια κατάσταση;

3.Τί πρέπει να αλλάξω στον εαυτό μου;

4. Με ποιόν άλλον μπορώ να μιλήσω έτσι ώστε να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση;

5. Τί άλλο θέλω - Ποιό είναι το εναλλακτικό του παραπόνου;

Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό..

6. Σε τί είμαι ευγνόμων?

Αντί να διαμαρτύρομαι, για παράδειγμα, επειδή μετά από μια σκληρή μέρα στη δουλειά η σύζηγός μου δεν μαγείρεψε το αγαπημένο μου φαγητό, τότε θα γράψω ως λύση ότι "είμαι ευγνώμων που η σύζηγός μου μαγείρεψε για λογαριασμό μου και ότι έχω φαγητό στο τραπέζι μου ενώ πολλοί άλλοι δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν καν το δικό τους σπίτι και κάτι να φάνε". Βλέπετε πώς η ευγνομωσύνη με βοήθησε να βρω μια λύση;

Αν σταματήσετε για ένα λεπτό και σκεφτείτε για όλα τα πράγματα που πρέπει να είστε ευγνώμων, τότε μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα παράπονά σας θα μειωθούν δραματικά. Και σαν μπόνους, όταν καταγράφετε τις λύσεις στο σημειωματάριό σας, δεν θα επιλύσετε μόνο το αντίστοιχο παράπονό σας αλλά με αυτή σας την κίνηση αναλάβατε την ευθύνη η οποία θα σας αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας.

Με ένα σμπάρο δύο τριγώνια.

"Κάθε ανόητος μπορεί να κριτικάρει, να καταδικάζει και να διαμαρτύρεταιί αλλά χρειάζεται χαρακτήρα και αυτοέλεγχο για να δείχνει κατανόηση και να συγχωρεί." - Dale Carnegie

Διαβάστε Σχετικά Άρθρα:

Επιστροφή Από διαμαρτύρεστε λιγότερο στην Αρχική Σελίδα

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.