Ефектът на доминотоЕфектът на доминото може да има както положителна, така и отрицателна страна, така че ще се опитам да ви обясня и двете. Това е как едно нещо в живота ви има ефект върху много други неща в живота ви, като последствие. Ще използвам един прост пример и съм сигурен, че повечето от вас са преминали през това, както направих и аз, но благодаря на Бог, това е периодът, когато започнах да чета книги за самостоятелно развитие, иначе мразя да прогнозирам какво би могло да бъде.

Domino Effect

Джак (измислен герой) е на средна възраст, щастливо женен. Той е продавач на коли, типичен човек от средна класа, взима средната работна заплата, живее в средна къща в благоприличен квартал.

Дойде есента, Джак успя да предизвика ненаситно желание за шоколад. Той се оправда ,чрез времето тъй като ставало студено тялото му се нуждаело от тези допълнителни калории, за да се справя с ежедневните си дейности. Това продължило през следващите няколко месеца.

Ходенето пеша от паркинга до офиса, само 150 метра било незабележимо за Джак преди, но сега той се бореше да стигне до офиса си. Докато стигне там се запъхтявал, защото тялото му бе изиграло лоша шега.

Неговият шеф го поздрави на следващата сутрин и му напомни, че има важна среща след 2 часа с г-н и г-жа Смит, които имат интерес да купят не 1, а 2 коли от тяхната компания. Шефът му също забелязал, че Джак изглежда твърде блед и го попитал дали е добре. В този момент, тъй като Джак беше на запъхтян, той се почувства малко замаян и започна да се тревожи, защото дори не можеше да си спомни кои са г-н и г-жа Смит. Може би от това, че му се виеше свят или от коментара на шефа му.

Джак не даде необходимото внимание на семейство Смит, за да осъществи сделката, тъй като безпокойството и загрижеността за здравето му са по-важни в този момент. Това е "Отрицателния ефект на доминото", който започва наистина да се усеща. Заради здравословните си проблеми, Джак пропусна добра възможност в работата си и не само не впечатли, но и падна в очите на шефа си , тъй като не успя да осъществи тази лесна продажба.

Dominoes

Втория етап на Отрицателния ефект на доминото - Джак си тръгва от работа и се прибира вкъщи рано. (Не, защото съпругата му се е забъркала със съседите, ако това си мислите). Джак е разочарован и ядосан на себе си. Мислеше си за това как е разочаровал шефа си и разбира се за бонуса в края на месеца, така че не беше в настроение за разговори.

Виждайки, че Джак не е в настроение за обяснения, съпругата му предлага да изведе кучето на разходка в парка заедно с Джак, само и само да го измъкне от къщи (едно от предишни ежедневните задължения на Джак). Джак няма настроение и гневно настоява да го остави сам, като проявява детинско отношение. Така жена му решава да изведе кучето на разходка и оставя Джак нацупен на дивана пред телевизора.

Това е мястото, където съпругата на Джак започва "Положителния ефект на доминото". Докато разхожда кучето в парка, тя се запознава с няколко съседи и се радва на чата с тях.Тъй като прекара много добре времето си, тя пое ангажимент да разхожда кучето всеки ден, тъй като се чувства добре, както физически така и психически. По този начин изгаряше мазнините в тялото си, беше в състояние да излезе от къщи и да говори с приятелите си в същото време. Това е страхотно!

Третия етап на Отрицателния ефект на доминото - Джак сега е още по-ядосан, тъй като осъзнава, че съпругата му е прекарала добре време си, вместо да остане у дома и да цупи с него. Тъй като е стресиран се добира до едно нещо, което все още го прави щастлив - неговите шоколадови бонбони.

Четвъртия етап на Отрицателния ефект на доминото - Джак сега се чувства по-зле от всякога, след всички тези шоколади. Поради липсата на свеж въздух в дробовете му и упражнения, той отива в леглото без дори да каже дума на жена си. И разбира се, не прави нищо със съпругата си тази нощ, дори и целувка за лека нощ.

Една и съща рутина и за двамата за известно време, но Джак не осъзнава, че отблъска съпругата си. Всичко започна от негативните му хранителни навици, които доведоха до неговите физически и психически проблеми. Сега жената му не получава внимание от страна на съпруга си, така че тя търси внимание другаде. (Мога да почувствам ума ви сега витае другаде).

Втория етап на положителния ефект на доминото – жената на Джак чувства разстоянието по между им, твърдо решена да не прави нищо, тъй като не е сторила нищо лошо. Тя продължава всекидневните си разходки и физически се чувства страхотно. Това чувство позволява да се социализира още повече с приятелите си и подобрява душевното й състоятие.

Третия, четвъртия и петия етап на положителния ефект на доминото – жената на Джак сега е по-здрава от всякога, среща се с нови приятели за да запълни нуждата си от общуване и сега получава внимание от много. Тя дори получава комплименти от приятелите си от мъжки пол за това как се е променила наскоро. Нейните високи нива на енергия се показват по време на работа и тя се превръща в център на внимание, което я кара да се чувства по-желана от всякога.

Петия етап на Отрицателния ефект на доминото - Джак обвинява всичко и всички. Единствените неща, които имат значение в живота му в момента са шоколадите и телевизора. Негативните му навици са го унищожи и по-лошото е, че е изгубил любовта на живота си.

Какъв ще бъде краят на историята - ще оставя на вас да решите. Моята работа е да ви покажа как ефекта на доминото работи, както положително, така и отрицателно. Решете как искате да работи за вас.

Препоръчвам ви да прочетете също:

Върнете се от Ефектът на доминото към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

Hot Topics

How to Prevent Hangovers

4 Musts To Prevent Hangovers

How To Get Better Sleep

How to Get Better Sleep

How To Cure Headaches

How To Deal With Headaches-The Natural Way

Consistency with Time

The Power Of Consistency With Time

Perfectionism and Procrastination

Perfectionism and ProcrastinationSBI Video Tour!
       
       First Day Of The Rest Of Your Life