Domino Effect - Το φαινόμενο ντόμινοΤο φαινόμενο ντόμινο, αναλόγως την εφαρμογή του μπορεί να λειτουργήσει τόσο με θετικό όσο και με αρνητικό τρόπο, γι' αυτό θα προσπαθήσω να εξηγήσω και τις δύο περιπτώσεις. Το περιεχόμενο του εν λόγω φαινομένου είναι το πως ένα πράγμα στη ζωή σας μπορεί να έχει επίδραση σε άλλες πτυχές αυτής ως αποτέλεσμα.

Θα χρησιμοποιήσω ένα απλό παράδειγμα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα έχετε (εν μέρει) ζήσει και εσείς. Εγώ δυστυχώς το έζησα, αλλά ευχαριστώ το Θεό που ήταν η περίοδος όπου ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία αυτο-ανάπτυξης, αλλιώς δεν θα ήθελα να προβλέψω τί μπορούσε να συμβεί.

Domino Effect

Ο Τζακ (ένας φανταστικός χαρακτήρας) ήταν ένας μεσήλικας φίλος, παντρεμένος και σε χαρούμενη σχέση με τη σύζυγο του. Ήταν πωλητής αυτοκινήτων, ένας τυπικός άνθρωπος μεσαίας τάξης με ένα μέσο μισθό και ένα αξιοπρεπές σπίτι σε ένα αξιοπρεπές σημείο της πόλης.

Καθώς ήρθε το φθινόπωρο, ωστόσο, ο Τζακ κατάφερε να προκαλέσει μια λαχτάρα προς τις σοκολάτες. Ο ίδιος δικαιολόγησε αυτή τη λαχτάρα, πείθοντας τον εαυτό του ότι λόγω του κρύου το σώμα του χρειαζόταν αυτές τις έξτρα θερμίδες για να αντέξει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Αυτό συνέχισε για τους επόμενους μήνες.

Καθώς περπατούσε από το πάρκινγκ αυτοκινήτων μέχρι το γραφείο του, απόσταση 150 μέτρων, ενώ παλιά δεν ήταν καν αισθητά στον Τζακ, τώρα πάλευε να περπατήσει μέχρι το γραφείο του. Τη στιγμή που έφτανε σε αυτό, ήταν εξαντλημένος και βαριανάσανε.

Το αφεντικό του τον χαιρέτησε το επόμενο πρωί και του θύμισε ότι είχε ένα σημαντικό meeting σε δύο ώρες από τότε με το ζεύγος Smith που έδειξαν ενδιαφέρον για την αγορά όχι ενός αλλά δύο αυτοκινήτων από την εταιρεία στη οποία δούλευε. Το αφεντικό του επίσης παρατήρησε ότι ο Τζακ φαινόταν χλωμός και τον ρώτησε αν ήταν καλά. Σε εκείνο το σημείο, καθώς ο Τζακ ήταν λαχανιασμένος, όντως ένιωθε μια μικρή ζαλάδα και άρχισε να ανησυχεί διότι δε μπορούσε να θυμηθεί ποιός ήταν ο κύριος και η κυρία Smith.

Κατα τη διάρκεια του meeting, ο Τζακ δεν έδωσε την απαραίτητη σημασία στη πώληση των αυτοκινήτων, μιας και η υγεία του προείχε εκείνη τη στιγμή. Εδώ ακριβώς είναι που το αρνητικό φαινόμενο ντόμινο ξεκινά την επίδρασή του. Λόγω των προβλημάτων υγείας, ο Τζακ έχασε την ευκαιρία να κλείσει μια σημαντική πώληση και έπεσε αρκετά στα μάτια του αφεντικού του για κάτι που φαινόταν ως μια εύκολη πώληση.

Dominoes

Δεύτερη επίδραση του φαινομένου ντόμινο - Ο Τζακ φεύγει από τη δουλειά και πηγαίνει σπίτι νωρίς. (Οχι, η σύζηγός του δεν κοιμόταν με τον γείτονα αν αυτό σκεφτήκατε). Ωστόσο, ο Τζακ τώρα είναι απογοητευμένος και θυμωμένος με τον εαυτό του. Σκεφτόμενος το πόσο απογοήτευσε το αφεντικό του, και φυσικά το χαμένο του μπόνους στο τέλος του μήνα, δεν είχε καμία διάθεση για συζήτηση.

Βλέποντας ότι ο Τζακ δεν είχε καμία διάθεση για εξηγήσεις, η σύζηγός του του προτείνει να βγάλουν μαζί το σκύλο βόλτα, μόνο και μόνο για να τον βγάλει από το σπίτι (κάτι που ο Τζακ συνήθιζε να κάνει καθημερινά). Ο Τζακ όμως δεν θέλει και νευριασμένα απαιτεί να τον αφήσει μόνο του. Έτσι η σύζηγός του αποφασίζει να βγάλει βόλτα το σκύλο μόνη της και αφήνει τον Τζακ να κάθεται μουτρωμένος στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση.

Εδώ είναι που το φαινόμενο ντόμινο επιδρά θετικά στη σύζυγο του Τζακ. Καθώς αυτή περπατάει με το σκύλο στο πάρκο συναντά μερικούς γείτονες και απολαμβάνουν μαζί μια ευχάριστη κουβέντα.

Έχοντας απολαύσει το χρόνο της, κάνει με τον εαυτό της μια δέσμευση να βγάζει βόλτα το σκύλο καθημερινά καθώς η βόλτα αυτή της έκανε καλό, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ένιωθε το λίπος να καίγεται, και το γεγονός ότι μπορούσε να βγει έξω από το σπίτι και να μιλάει με φίλους την ίδια στιγμή. Ήταν υπέροχο!!

Τρίτη αρνητική επίδραση του φαινομένου ντόμινο - Ο Τζακ τώρα είναι ακόμη περισσότερο νευριασμένος και συνειδητοποιεί ότι η γυναίκα του είχε περάσει καλά αντί να καθόταν σπίτι και να του έδειχνε συμπαράσταση. Καθώς βρισκόταν σε στρες, ασυναίσθητα στράφηκε στο μόνο πράγμα που εξακολουθούσε να τον κάνει χαρούμενο - τις σοκολάτες του.

Τέταρτη αρνητική επίδραση του φαινομένου - Ο Τζακ τώρα νιώθει ακόμα χειρότερα έχοντας φάει όλες αυτές τις σοκολάτες. Με την απουσία καθαρού αέρα στα πνευμόνια του και την έλλειψη γυμναστικής, πηγαίνει κατευθείαν στο κρεβάτι χωρίς να ανταλλάξει λέξη με τη γυναίκα του. Και φυσικά, καμία κοινή δραστηριότητα με τη σύζυγο του, ούτε καν ένα φιλί καληνύχτας.

Η ίδια ρουτίνα με την παραπάνω συνεχίζει να συμβαίνει για αρκετό χρόνο και ο Τζακ δεν αντιλαμβάνεται ότι σπρώχνει τη γυναίκα του μακριά. Και όλα αυτά ξεκίνησαν από τις αρνητικές διατροφικές του συνήθειες που τον οδήγησαν σε σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Τώρα η σύζυγος χάνει τη προσοχή του Τζακ, έτσι ψάχνει τη χαμένη προσοχή αλλού.

Δεύτερη θετική επίδραση του φαινομένου ντόμινο - Η σύζυγος του Τζακ αντιλαμβάνεται ότι ο τελευταίος απομακρύνεται από αυτή, αλλά είναι αποφασισμένη να μην ενδώσει καθώς δεν φταίει αυτή για την κατάστασή του.

Αντιθέτως, συνεχίζει τις καθημερινές της δραστηριότητες και τις βόλτες με τον σκύλο και σωματικά νιώθει φανταστικά. Αυτό το αίσθημα την οδηγεί να κοινωνικοποιηθεί περισσότερο με τους φίλους της, βελτιώνοντας και τη ψυχική της υγεία.

Τρίτη και τέταρτη και πέμπτη επίδραση του θετικού ντόμινο - Η σύζυγος του Τζακ τώρα φαίνεται πιο σέξι από ποτέ, έχει κάνει νέες φιλίες και τραβάει την προσοχή πολλών. Οι φίλοι της σχολιάζουν τη θετική αλλαγή που υπέστη το σώμα της. Τα υψηλότερα επίπεδα ενέργειας φαίνονται και στη δουλειά της, και γίνεται το κέντρο της προσοχής, κάνοντάς τη να νιώθει πιο επιθυμητή από ποτέ.

Πέμπτη αρνητική επίδραση - Ο Τζακ τώρα κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα. Το μόνo πράγμα που αξίζει στη ζωή του είναι η σοκολάτα και η τηλεόρασή του. Οι κακές συνήθειες τον κατέστρεψαν και το χειρότερο σημείο είναι ότι απομάκρυνε τον έρωτα της ζωής του.

Πώς, λοιπόν, τελειώνει η ιστορία? Θα σας αφήσω εσάς τους αναγνώστες να αποφασίσετε. Ο σκοπός μου ήταν να σας δείξω πώς το φαινόμενο ντόμινο μπορεί να λειτουργήσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Αποφασίστε πώς θέλετε να δουλέψει σε εσάς.

Διαβάστε Σχετικά Άρθρα:

Επιστροφή από Το φαινόμενο ντόμινο στην Αρχική Σελίδα

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

Hot Topics

How to Prevent Hangovers

4 Musts To Prevent Hangovers

How To Get Better Sleep

How to Get Better Sleep

How To Cure Headaches

How To Deal With Headaches-The Natural Way

Consistency with Time

The Power Of Consistency With Time

Perfectionism and Procrastination

Perfectionism and ProcrastinationSBI Video Tour!
       
       First Day Of The Rest Of Your Life