3 Βήματα προς τον αποτελεσματικό ΗγέτηΟι αποτελεσματικοί ηγέτες και μάνατζερς αντιλαμβάνονται ότι οι εργαζόμενοι για να αποδώσουν πρέπει να λειτουργούν με κίνητρο. Οι εργαζόμενοι επίσης χρειάζονται κάποιον να τους εκπαιδεύσει και να τους τοποθετήσει στο σωστό δρόμο έτσι ώστε να καταλάβουν τι απαιτήσεις έχουν από αυτούς οι εργοδότες, για να μπορέσουν να φτάσουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.

Παρ' όλα αυτά οι μεγάλες επιχειρήσεις ξοδεύουν πολύ λίγο χρόνο και χρήμα στον πιο σημαντικό τομέα - το ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχουν μερικά βασικά βήματα που ένας αποτελεσματικός βήματα πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να κάνει την ομάδα του να ξεπεράσει και να διευρύνει τις δυνατότητές της.

Βήμα Πρώτο - Δημιουργία Στόχων

Goals and Targets

Για να είστε ένας αποτελεσματικός ηγέτης πρέπει πρώτα να καθίσετε μαζί με τα άτομα τα οποία δουλεύετε μαζί και να αναπτύξετε σχέδια και στρατηγικές για κάθε τι πρέπει να πραγματοποιηθεί. Θα πρέπει να διασαφηνίσετε πλήρως τους στόχους και τις ευθύνες του κάθε ατόμου ξεχωριστά και να τους γνωστοποιήσετε ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αξιολογείται η μέχρι στιγμής πορεία τους προς τον ανάλογο στόχο.

Από τη στιγμή που ο καθένας γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει και τι αναμένεται από αυτόν, όλοι (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας) πρέπει να επενδύουν ένα λεπτό κάθε μέρα και να αξιολογούν τις επιδόσεις τους και να ελέγχουν την πρόοδο της δουλειάς τους.

Βήμα Δεύτερο - Επαινείτε την καλή δουλειά

Giving Praise

Αυτό είναι κάτι που οι μάνατζερ έχουν την τάση να ξεχνούν. Στη πράξη, αντί να επαινούν περιμένουν μέχρι κάποιος κάνει ένα λάθος και στη συνέχεια τους κατηγορούν σα να μην υπάρχει αύριο. Ενας αποτελεσματικός ηγέτης πρέπει να δώσει συγχαρητήρια σε αυτούς που το αξίζουν αμέσως μόλις αντιληφθούν τις καλές τους επιδόσεις.

Οι επιδόσεις αυτές δεν χρειάζεται να είναι κορυφαίες μιας και μια απλά θετική επίδοση δείχνει τη προσπάθεια που έγινε από τον εργαζόμενο αλλά και ότι ο τελευταίος οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Να είστε συγκεκριμένοι όταν αξιολογείτε θετικά την δουλειά των εργαζομένων, έτσι ώστε οι τελευταίοι να αντιλαμβάνονται ότι γνωρίζετε τι συμβαίνει και ότι πραγματικά νοιάζεστε. Μην φοβάστε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας για το πόσο ευχαριστημένος είστε με τα αποτελέσματά τους και πώς η απόδοσή τους θα βοηθήσει τους συναδέλφους τους αλλά και την επιχείρηση γενικότερα.

Αν γνωρίζετε τον εν λόγω αποδοτικό εργαζόμενο αρκετά καλά, δώστε του ένα σκούντιγμα στη πλάτη ή μια χειραψία μιας και η φυσική επαφή είναι ένα πολύ δυνατό μέσο επικοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα ο άνθρωπος μπορεί πραγματικά να "αισθανθεί" την ευγνωμοσύνη μέσω της σωματικής επαφής. Επίσης μπορεί αμέσως να αντιληφθεί όταν τον αγγίζετε αν πραγματικά νοιάζεστε για αυτόν ή απλά προσπαθείτε να τον χειραγωγήσετε.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθείτε τον "κανόνα του αγγίγματος" ο οποίος είναι "όταν αγγίζετε, δίνετε και δεν πέρνετε κάτι σε αντάλαγμα". Αγγίξτε τους ανθρώπους που μανατζάρετε μόνο όταν θέλετε να τους δώσετε κατι, όπως διαβεβαίωση, υποστήριξη ή ενθάρρυνση.

Θα πάρει μόνο ένα λεπτό για να επαινέσετε κάποιον, αλλά δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο αποτελεσματική μπορεί αυτή η κίνηση να είναι. Αυτό που θα συμβεί μετά τον έπαινο είναι ότι η καλή δουλειά θα εξακολουθήσει να παραδίνεται, ίσως ακόμα πιο βελτιωμένη. Ο λόγος αυτού είναι ότι "οι άνθρωποι που νιώθουν καλά με τον εαυτό τους παράγουν θετικά αποτελέσματα".

Αυτό είναι ένα γεγονός και είμαι βέβαιος ότι αφορά και εσάς. Είμαι πεπεισμένος ότι κάποια στιγμή και εσείς είχατε δεχθεί συγχαρητήρια για κάποια δουλειά που είχατε βγάλει εις πέρας. Μπορείτε να θυμηθείτε εκείνο το συναίσθημα?

Βήμα Τρίτο - Επιπλήξτε τη μη ικανοποιητική απόδοση

Red Card

Αυτό είναι κάτι που οι μάνατζερ το κάνουν αρκετά συχνά αλλά τις περισσότερες φορές το κάνουν με λάθος τρόπο, ή ακόμα χειρότερα, για λάθος λόγους. Για αρχή, θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στην ομάδα σας ότι καθ' όλη τη διάρκεια της δουλείας τους θα τους ελέγχετε και θα τους λέτε πως τα πηγαίνουν, καλά η όχι.

Αν ένα άτομο δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, τότε επιτιμήστε το αμέσως και εξηγήστε του ακριβώς τι έκανε λάθος και πως νιώθετε για όλη τη συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτή η ενέργεια δε πρέπει να πάρει πάνω από μερικά λεπτά.

Ως ένας αποτελεσματικός ηγέτης και μάνατζερ, θα πρέπει να επισημάνετε στα άτομα ότι καταδικάζετε τη συμπεριφορά τους και όχι αυτούς καθ' αυτούς. Ανάλογα με την περίπτωση, χρησιμοποιείστε την τεχνική της σωματικής επαφής η οποία θα τους δώσει να καταλάβουν ότι είστε ακόμη στο πλευρό τους και τους θεωρείτε άξιους.

Πείτε τους ότι δεν καταλαβένετε γιατί έπεσε η απόδοσή τους, ότι είναι ικανοί για πολύ καλύτερη απόδοση και ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που είστε νευριασμένοι μαζί τους. Σε αυτό το σημείο τους βάζετε πάλι στο προσκήνιο με ένα νέο σύνολο στόχων, με έναν από αυτούς να είναι η αναγνώριση και λύση των δικών τους λαθών ή χαμηλών αποδόσεων στο μέλλον.

Ως αποτελεσματικός ηγέτης, έχετε στο μυαλό σας ότι όλοι είναι εν δυνάμει νικητές, και ότι μερικά άτομα είναι αμφιεσμένα ως αποτυχημένα γι' αυτό μην αφήσετε η εικόνα που βγάζουν προς τα έξω να σας κοροϊδεψει. Οταν επιτημείτε ενός ατόμου την συμπεριφορά και όχι το ίδιο ως άνθρωπο, τότε θα αποφύγετε την αμυντική του ασπίδα η οποία σε άλλη περίπτωση θα μπλόκαρε ότι συμβουλή του δίνατε.

Ο σκοπός της επιτήμησης ενός ατόμου είναι να το ξαναβάλετε στο σωστό δρόμο, αλλά και συγχρόνως να "εξουδετερώσετε" την αρνητική του συμπεριφορά και να "κρατήσετε" το άτομο. Αυτό επίσης του δείχνει ότι νοιάζεστε για αυτόν ως άνθρωπο.

Καθένα από τα τρια παραπάνω βήματα δεν πρέπει να πάρουν πάνω από μερικά λεπτά το καθένα, αν γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να γίνει και πώς. Ενα τόσο μικρό χρονικό διάστημα με ένα άτομο μπορεί να αλλάξει δραματικά την απόδοση και τη συμπεριφορά του.

"Η πρόκληση της ηγεσίας είναι να είσαι ισχυρός, αλλά όχι αγενής". Να είστε καλοί, αλλά όχι αδύνατοι. Να είστε τολμηροί, αλλά να μην φοβίζετε. Να είστε στοχαστικοί, αλλά όχι τεμπέληδες. Να είστε υπερήφανοι, αλλά όχι αλαζόνες. Να έχετε χιούμορ, αλλά χωρίς τρέλα" - Jim Rohn

Διαβάστε Σχετικά Άρθρα:


Επιστροφή από τον αποτελεσματικό ηγέτη προς Αρχική Σελίδα

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

Inspiring Videos

Dance Walking Videos

Dance Walking

A wake up call to finally 'let go' and 'be yourself'


The Money Tree video

The Money Tree

What would you do if you found a 'money tree' as you were walking by?


Leading with Lollipops video

Leading with Lollipops

Why we make leadership bigger than what we areFirst Day Of The Rest Of Your Life

Hot Topics

How to Prevent Hangovers

4 Musts To Prevent Hangovers

How To Get Better Sleep

How to Get Better Sleep

How To Cure Headaches

How To Deal With Headaches-The Natural Way

Consistency with Time

The Power Of Consistency With Time

Perfectionism and Procrastination

Perfectionism and Procrastination


       WordPress Or SBI!