Предимствата на грейпфрута - Кисел но определено помага!

Името му идва от начина, по който плодовете висят на връзки (като грозде (grapes), грейпфрута е член на семейството на цитрусовите плодове, които са познати с леко горчив и кисел вкус. Първи започват да отглеждат грейпфрути хората от слънчев Барбадос и смятат, че е резултат от естествена кръстоска между портокал и азиатско помело. Днес най-голямо количество грейпфрути произвеждат Съединените щати, следвани от Китай и Южна Африка.

Едно нещо е сигурно за грейпфрута и това е, че е един от най-здравословните плодове на планетата. Ползите на грейпфрута се дължат на големите количества витамини и минерали и изследователи постоянно добавят в дългия списък предимствата от консумиране на грейпфрут.

Grapefruit Benefits

Богат на витамин С

Като член от семейството на цитрусовите плодове грейпфрут е чудесен източник на витамин С, който помага за укрепване на имунната система и намалява риска от настинка. Като преобладаващ антиоксидант, витамин С предпазва тялото ни от оксидативния стрес и възпалението,които причиняват астма и артрит. 

Предпазва от артрит и може да бъде използван като антисептик

Грейпфрута съдържа салицилова киселина, която разгражда неорганичен калций от организма, който се натрупва в хрущяла на ставите и може да доведе до артрит, здравословен проблем, от който страдат толкова много хора, особено възрастните.

Екстракти от семената на грейпфрут могат да се добавят във вода и да се използва като антисептичен спрей за лечение на бактериални и гъбични инфекции. 

Защитава от рак

Грейпфрута е богат източник на ликопен, вид каротеноидов пигмент, който му осигурява  богатия червен цвят. Ликопенът също е силен агент, който работи срещу ракови образувания и тумори, тъй като "почиства" причиняващите рак свободни радикали. Ликопенът работи най-добре с витамини А и C, които грейпфрутите съдържат.

Проучване направено от калифорнийския университет и Zhongshan университета в Китай доказва, че нарингенин е полезно растително съединение в грейпфрута, което помага да се възстанови повреденото ДНК в човешката простата от раковите клетки. Възстановеното ДНК е важен фактор за профилактиката на рака, тъй като спира раковите клетки да се размножават.

Помага за понижаване на холестерола

Едно скорошно изследване, публикувано в списание за земеделие и храни, извършено върху 57 пациенти, които току-що са преминали през коронарен байпас. Пациентите били разделени в три групи- на първата група включили червен грейпфрут към диетата им, на втората група прибавили жълт грейпфрут към диетата, а на трета група не включили грейпфрут.

Заключението било, че пациентите от първата група, които са консумирали червен грейпфрут са понижили холестерола си и техните нива на триглицеридите. И двете групи консумирали грейпфрут бяха намалили "лошия" LDL холестерол и холестерола като цяло драстично за един месец в сравнение с третата група. 


Помага при отслабване

Грейпфрута, който е без мазнини, съдържа и редица ензими, които помагат при изгарянето на мазнините. Изследвания показват, че тези ензими променят нивата на инсулина, като по този начин засягат метаболизма, което от своя страна увеличава загубата на тегло.

Проучването показа, че по-малкото количество инсулин в кръвта след хранене тялото по-ефективно използва храната за енергия, а не я съхранява като мазнини. Изследователи спекулират, че естествените съставки на грейпфрута, а не съдържанието на фибри спомагат при загубата на тегло, тъй като хората, които консумират сок от грейпфрут също губят телесна маса, независимо от липсата на фибри. 

Здрава кожа

Грейпфрута съдържа много високо количество на витамин А, който се бори срещу увреждане на кожата, което оксидативния стрес причинява. Грейпфрута помага за запазването на адекватни нива на влага в кожата, като я предпазва от изсушаване, акне, псориазис и бръчки.

Консултирайте се с вашия лекар

Въпреки, че грейпфрута е полезен по толкова много начини има и отрицателна реакция върху много лекарства, предписани от "лекуващ лекар" като тези, които се използват при депресия, алергии, гърчове, импотентност, високо кръвно налягане, сърцебиене и дори HIV. Както когато искате да добавите различен вид храна в ежедневната си диета  винаги е най-добре да се консултирате с вашия лекар.

Препоръчвам ви да прочетете също:

Върнете се от предимствата на грейпфрута към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

Great Grapefruit Recipes

Grapefruit Marmalade

Ingredients:

2 grapefruits (about 800g)

500 g sugar

500 g brown sugar

2 lemons, juice of or 6 tablespoons bottled lemon juice

Directions:

1. In a large pot, place the two grapefruit in just enough water to make them float freely.

2. Bring to a boil, and let boil for two hours (add water from a kettle if too much boils away and the grapefruit touch the bottom).

3. Drain the grapefruit, discard water and let fruit cool (or else you'll burn your hands!).

4. Slice the grapefruit as finely as possible, and chop a bit. This is tedious, but not difficult. It doesn't have to be uniform.

5. Chuck the grapefruit, sugars and lemon juice back into the pot, and dissolve the sugars on low heat.

6. Bring to a boil and let bubble until you reach the jell point, about 15 minutes, give-or-take.

7. If you like a smoother consistency, blitz in a blender for a bit until you like what you see.

8. Ladle into clean, sterilized jars and process in a hot water bath for ten minutes.


Grapefruit Chicken

Ingredients:

1 roasting hen (about 4lbs.)

1 grapefruit

1 onion, thickly sliced (about 5 slices)

olive oil

salt (preferably kosher)

pepper (preferably fresh cracked)

Directions:

1. Preheat oven to 350 degrees F (175 C).

2. Remove neck and the rest of the organ"prize package" from the inside of the bird.

3. Discard or save for a later use (like stock).

4. Rinse bird then pat dry.

5. Rub olive oil all over bird.

6. Salt and pepper to taste.

7. Place onion slices in a roasting pan and place bird on slices.

8. Cut grapefruit in half and squeeze one half over bird.

9. Place used half of grapefruit in the cavity of the bird and tie legs together.

10. You can also fold the bird's wings back at this point if you want to.

11. Cook bird for about an hour and 15 minutes to an hour and a half or until leg joint is loose and juices run clear.

12. While bird is cooking use the other half of the grapefruit to"baste" the chicken.

13. If the chicken begins to get too dark (this can happen because of all the natural sugar in the grapefruit) cover loosely with foil.

14. When finished cooking.

15. Let it sit and rest for five minutes.