Как да спите по-добре , като промените начина си на живот


Няма спор по въпроса, че намирането на начина как да спите по-добре е изключително важен елемент за да бъдете здрави, внимателни и готови за следващия ден.

Но какво се случва, когато се въртите в леглото си през нощта гледате, че времето минава и знаете, че имате малко време да се насладите на съня си преди дразнещия будилник да ви събуди? Какво се случва просто се стресирате още повече, което означава, че шансовете ви на следващата сутрин да сте свежи и готови за работа са минимални.

Sleep Better

Ето защо трябва да се подготвите и да имате контрол върху вашия сън доколкото е възможно. Проучване на общественото мнение, проведено от Националната фондация на съня в САЩ показва, че 43% от американците на възраст 13-64 рядко или никога не спят добре през нощта. Установено е също така, че около 60% от хората имат нарушен сън, което се проявява като хъркане или се будят през нощта.

Най-добрите начини, които открих, че помагат на хората да спят по-добре са следните:

1. Запазете спалнята си само за сън и секс - опитайте се да използвате вашата спалня само за добре познатите "спални дейности". Например не използвайте вашата спалня за да гледате филм късно вечер и не я превръщайте във ваш втори офис за работа. Спалнята трябва да бъде част от къщата ви, която умът ви да свързва само с релаксация и приятни моменти. 

2. Избягвайте екранната светлина преди лягане - стойте далеч от вашия компютър / лаптоп и от екрана на телевизора поне един час преди лягане. Експозицията на светлина стимулира мозъка да създава фалшива бдителност, обратното на това, което е необходимо преди лягане. 

3. Стойте далеч от машината за кафе – вместо да пиете кафе късно вечерта, си направете чаша билков чай, католайка или мента, които ще ви помогнат да се отпуснете през нощта. Някои хора предпочитат чаша горещ шоколад или просто чаша горещо мляко, които им действат приспивателно . 

4. Вземете топъл душ или вана преди лягане - чудесен начин да успокоите мускулите си преди лягане е, като се възползвате от парата на гореща вана или душ. Особено, ако сте настинали парата ще отпуши синусите ви и ще ви помогне да дишате по-добре през нощта. 

5. Намалете осветлението и настройте правилната температура - като понижите осветлението или го изключите напълно, ще "покажете" на мозъка си, че е време за сън. Ако имате климатик или централно отопление ще ви бъдат много полезни да регулирате температурата на вашата спалня. Правилната температура за да спите добре е между 65 и 72 градуса по Фаренхайт (18-22 по Целзий). 

6. Планирайте следващия ден преди да си легнете – ако сте направили програмата си за следващия ден, умът ви ще има чувството на спокойствие, тъй като сте помислили за всичко и сте готови за предизвикателствата на следващия ден. Преди лягане не мислете какво имате да вършите на следващия ден или за проблеми, които трябва да разрешите, просто ги запишете и намерете бързо решение или изчакайте до сутринта. 

7. Четете книги - вместо да седите пред компютъра или през телевизора, които излъчват вредна светлина, вземете една добра книга за личностно развитие и четете 15-30 страници всяка вечер. Четенето е релаксиращо и ангажира вашите познавателни умения. 

8.  Създайте си рутина - не на последно място, опитайте се до колкото е възможно да си създадете рутина. Например вечеряте в 19:30, планирате следващия ден, правите списък с нещата, които трябва да свършите докато се наслаждавате на чаша горещ чай от лайка, вземате си душ в 20:45, намалявате осветлението към 21:30, четете 25 страници от любимата си книга за личностно развитие и 22:00 вече сте готови за сън.

Между другото можете да правите секс между тези часове - няма ограничения за времето и продължителността.

Препоръчвам ви да прочетете също


Върнете се от как да спите по-добре към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.