10 причини защо хумора и смехът са здравословни за вас


Въпреки че все още не е научно доказано как хуморът и смехът са ни полезни, трябва да си признаем, че когато се смеем се чувстваме много по-добре. Всички знаем, че смехът повдига настроението ни, но знаете ли, че може да има и много други ползи за здравето, не само за самите нас, но и за хората около нас.

Humor and Laughter

Ползите от смехът се разделят в три основни категории, в първата са физическите ползи за здравето, втората включва ползите за душевното ни състояние, а третата социалните ни отношения.

Физическите ползи за здравето от смеха

  • Укрепва вашата имунна система – смехът най-спокойно може да се добави към списъка с най-известните супер храни и мултивитамини, когато става въпрос за вашата имунна система. Смехът намалява хормоните на стреса и увеличава производството на имунни клетки и антитела, които се борят с инфекциите, следователно вашия организъм се съпротивлява срещу болести. 
  • Намалява болката- смехът може да се използва като болкоуспокояващо средство и най-добрата част е, че е напълно безплатно! Смехът води до освобождаването на ендорфини, които са естествени химикали, които ни карат да се чувстваме добре. 
  • Дава ви малка тренировка - изследователи твърдят, че ако се усмихнете 100 пъти е еквивалентно на 10 минути на тренажора или 15 минути на велоергометъра. Най-вероятно сте чували израза "заболя ме стомаха от толкова много смях". Всъщност това може да е вярно, тъй като когато се смеете упражнявате диафрагмата и корема си, което е една добра тренировка. 
  • Предпазва от сърдечни заболявания - смехът може да подобри функцията на кръвоносните съдове и да увеличи притока на кръв, което от своя страна ви предпазва от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания. Проучване проведено от университета на Мериленд показва, че смехът създава ендотела ( тъкан, която съставя лигавицата на кръвоносните съдове), като им позволява да се разширяват, а това от своя страна подобрява потока на кръвта. Може да помогне за предотвратяване на атеросклероза, което е удебеляване на артериите. 
  • Подобрява дишането ви - когато се смеете изкарвате от дробовете си повече въздух, отколкото обикновено, което води до ефект на пречистване. Можете да постигнете същия ефект, ако дишате дълбоко. Това може да бъде важно за хората, които страдат от респираторни заболявания като астма.

Ползите от смехът за душевното ви състояние

  • Намалява стреса - когато се смеем хормоните на стрес, като кортизол и адреналин намаляват. Хормоните на стреса не само регулират нашата имунна система, но също така водят и до много други здравословни проблеми, като например високо кръвно налягане, депресия и диабет. 
  • Подобрява, като цяло настроението ви - опитвали ли сте се някога да бъдете разтревожени или тъжни, докато се смеете - невъзможно! Смехът подобрява настроението ви, макар и за кратък период от време.

Как смехът ви помага да подобрите социалните си отношения

  • Укрепва вашите взаимоотношения – внесете във вашите ежедневни взаимоотношения  повече хумор и игри, това може да подобри качеството на вашите отношения с партньора ви, членовете на вашето семейство, приятелите и колегите ви. Това е така, защото ако имате чувство за хумор и се смеете се освобождавате от чувството на самозащита и не сте толкова осъдителни, оставяте настрана каквито и критики да имате към другата страна. 
  • Насърчава добрите отношения в групи и подобрява работата в екип– ако прекарвате времето си добре и се смеете, когато сте в компания се създава положителна връзка между членовете. Тази връзка има ролята да ограничава стреса, разногласията и разочарованията, което поражда положителни чувства и емоционални връзки. 
  • Привлича другите към нас - смехът е заразен, така че ако сте в настроение да се смеете, можете да заложите парите си, че ще има желаещи да се присъединят към вашата компания. Хората имат нужда да избягат от проблемите си дори и да е за кратко, така че ако сте човек с чувство за хумор ще накарате и други хора да се смеят с вас и по този начин ще привлечете нови приятели.

Както виждате  да се смеете и да бъдете с чувство за хумор е във ваш интерес. Светът е твърде сериозен, така че бъдете този, който ще направи положителна промяна спрямо останалите.

Препоръчвам ви да прочетете също

Върнете се от 10 причини защо хумора и смехът са здравословни за вас към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.