Η σημασία του καθορισμού προτεραιοτήτων


Η σημασία του καθορισμού προτεραιοτήτων  - Παρακάτω είναι μια σύντομη ιστορία που άκουσα από έναν φίλο μου, την οποία αγάπησα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να αντισταθώ στο να μη την μοιραστώ στην ιστοσελίδα μου. Θέλω να την διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και να καταλάβουν το πόσο σημαντικό είναι για κάποιον να θέτει προτεραιότητες και κατά συνέπεια να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Εδώ είναι λοιπόν:

Setting Priorities

Ένας καθηγητής στάθηκε όρθριος πριν αρχίσει το μάθημα φιλοσοφίας του έχοντας κάποια αντικείμενα μπροστά του. Το μάθημα ξεκίνησε και πριν πει ούτε μια λέξη πήρε στα χέρια του ένα μεγάλο και άδειο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μπαλάκια του γκολφ. Μόλις τα κατάφερε, ρώτησε τους μαθητές του αν το βάζο ήταν γεμάτο. Η τάξη συμφώνησε ολόκληρη ότι όντως, το βάζο ήταν γεμάτο.

Ο καθηγητής στη συνέχεια πήρε ένα κουτί με βότσαλα και τα έριξε και αυτά μέσα στο βάζο. Ανακίνησε το βάζο ελαφρά, επιτρέποντας τα βότσαλα να γλιστρήσουν ανάμεσα στα μπαλάκια του γκολφ και να γεμίσουν τα κένα ανάμεσα σε αυτά. Μετά από αυτό, ρώτησε πάλι τους μαθητές του αν το βάζο ήταν γεμάτο. Συμφώνησαν πάλι ότι όντως ήταν.

Μετά, ο καθηγητής πήρε ακόμα ένα κουτί που αυτή τη φορά περιείχε άμμο και την έχυσε και αυτή μέσα στο βάζο. Όπως ήταν αναμενόμενο, η άμμος «γέμισε» τα υπόλοιπα κενά. Ρωτώντας τα παιδιά για ακόμα μια φορά αν το βάζο ήταν γεμάτο, τα τελευταία απάντησαν καταφατικά.

Ο καθηγητής στη συνέχεια εμφάνισε δύο μπύρες  από κάτω απ’ το τραπέζι και έχυσε όλο το περιεχόμενο μέσα στο βάζο, γεμίζοντας αποτελεσματικά τα κενά ανάμεσα στην άμμο. Οι μαθητές γέλασαν.

«Τώρα δώστε προσοχή», είπε ο καθηγητής καθώς το γέλιο υποχωρούσε. «Θέλω να αναγνωρίσετε ότι αυτό το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Τα μπαλάκια του γκολφ είναι τα σημαντικά πράγματα όπως η οικογένειά σας, η υγεία σας, οι φίλοι και τα αγαπημένα σας χόμπι – και αν όλα τα υπόλοιπα χαθούν αλλά μείνουν αυτά, η ζωή σας θα παραμείνει γεμάτη. Τα βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα που έχουν σημασία στη ζωή σας, όπως η δουλειά σας, το σπίτι σας και το αυτοκίνητό σας. Η άμμος αντιπροσωπεύει οτιδήποτε άλλο – τα άσημαντα πράγματα που σας αρέσουν, αλλά μπορείτε να τα βγάλετε πέρα και χωρίς αυτά.

«Αν ρίξετε την άμμο μέσα στο βάζο πρώτη», συνέχισε, «δεν θα υπάρχει χώρος για τα βότσαλα και τα μπαλάκια του γκολφ. Το ίδιο ισχύει και στη ζωή».

Αν ξοδεύετε όλο το χρόνο και την ενέργειά σας σε ασήμαντα πράγματα, δε θα έχετε ποτέ χώρο για τα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά για εσας.

Δώστε προσοχή σε αυτά που έχουν περισσότερο νόημα για εσάς και είναι κρίσιμα για την ευτιχία σας.

Περάστε μερικό ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Περάστε μερικό ποιοτικό χρόνο με τους γονείς σας. Επισκέπτεστε τους παππούδες σας πιο συχνά. Πάρτε το σύζυγό σας έξω για δείπνο συχνά για να «σπάσετε» τη μονοτονία της ρουτίνας. Παίξτε άλλον ένα γύρο επιπλέον γκολφ με τους φίλους σας. Οι καθημερινοί «περισπασμοί» πάντα θα υπάρχουν και είναι ατελείωτοι γι’ αυτό ζήστε τη ζωή σας σαν να μην υπάρχει αύριο.

Ο καθηγητής συνέχισε «δώστε σημασία στα μπαλάκια του γκολφ πρώτα – στα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία. Βλέπετε τώρα την αξία του καθορισμού προτεραιοτήτων; Οτιδήποτε άλλο είναι απλά άμμος».

Ένας από τους μαθητές σήκωσε το χέρι του και ζήτησε να μάθει τί συμβόλιζε η μπύρα. Ο καθηγητής χαμογέλασε και είπε, «χέρομαι που ρώτησες». Η μπύρα δείχνει ακριβώς ότι όσο γεμάτη και αν φαίνεται η ζωή, πάντα θα υπάρχει χώρος για μερικές μπύρες φίλε μου.

Διαβάστε Σχετικά Άρθρα:

Επιστροφή Από καθορισμού προτεραιοτήτων στην Αρχική Σελίδα

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

Other Topics

Need to Give Up

10 Reasons Why You Need To Give Up

Importance of Setting Priorities

The Importance Of Setting Priorities

Perfectionism and Procrastination

Perfectionism and Procrastination

Consistency with Time

The Power Of Consistency With Time

Speed Reading Tips

Learn How To Read With Double The Speed

MLM Tips

MLM Tips You Should Know To Have The Upper Hand


Network Marketing

Inspiring Videos

Dance Walking Videos

Dance Walking

A wake up call to finally 'let go' and 'be yourself'


The Money Tree video

The Money Tree

What would you do if you found a 'money tree' as you were walking by?


Leading with Lollipops video

Leading with Lollipops

Why we make leadership bigger than what we are