Ηγετικές Ικανότητες - Είστε πραγματικός ηγέτης?


Οι ηγετικές ικανότητες είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία σας στον επιχειρησιακό τομέα, αλλά και στη ζωή γενικότερα. Πολλοί πιστεύουν ότι οι ηγέτες γεννιούνται ηγέτες, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι ηγέτες φτιάχνονται στην πορεία.

Προσωπικά πιστεύω ότι η ηγεσία είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να επιτευχθεί και το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από τη ποσότητα προσπάθειας και ενέργειας που επενδύουμε σε αυτή. Περισσότερη επένδυση οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα, δηλαδή έναν καλύτερο ηγέτη.

Οι αποτελεσματικές ηγετικές ικανότητες χρειάζονται χρόνο και συνεχόμενη προσπάθεια και δουλειά πάνω σε θετικές συνήθειες έτσι ώστε να απαλλαγείτε από τις αντίστοιχες κακές. Κάποιος δεν γίνεται ηγέτης τη στιγμή που θεωρεί τον εαυτό του ως τέτοιο, αλλά τη στιγμή που άτομα είναι πρόθυμα να τον ακολουθήσουν.


Leadership Skills

Οι μεγάλοι ηγέτες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και αυτό είναι η ικανότητα διαχείρισης χρόνου (time management). Πρέπει πάντα να βρίσκουν λίγο παραπάνω χρόνο στο πρόγραμμά τους καθώς κατακλύζονται από ερωτήσεις και ζήτηση βοήθειας από τα άτομα που τους ακολουθούν.

Είτε είμαστε ηγέτες είτε όχι, όλοι μας έχουμε συναντήσει έστω και έναν ηγέτη που διαφοροποιείται από το πλήθος. Αυτός είναι που πάντα κοιτάει μπροστά και ξέρει ακριβώς πότε και τι να κάνει. Έχει το όραμα όπου θα πιστέψει σε κάτι, ακόμα και αν αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

Πριν περίπου 2 χρόνια, ένας κοντινός μου φίλος μόλις είχε ακούσει για μια MLM εταιρεία που έδρευε στην Αμερική. Αφού άκουσε μερικά καλά σχόλια για την εν λόγω εταιρεία, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ζωντανή παρουσίαση στην εταιρεία, ταξιδεύοντας πάνω από 3000 μίλια μακριά. Μετά από λίγες μέρες γύρισε πίσω στο μικρό νησί μας ονόματι Κύπρος στο οποίο οι MLM εταιρείας ήταν πρακτικά ανύπαρκτες.

Με όπλα τις πληροφορίες που άντλησε από τη ζωντανή παρουσίαση αλλά και το όραμα που είχε, κατάφερε μέσα σε 2 χρόνια να μεταφέρει από στόμα σε στόμα στην Κύπρο την παραπάνω εταιρεία και τα οφέλη που προσφέρει και τώρα διαθέτει μια δικτυακή ομάδα μεγαλύτερη από ότι ο καθένας μπορούσε να μαντέψει.

Η ομάδα του εξαπλώνεται σε πάνω από 10 διαφορετικές χώρες συνεχίζοντας να μεγαλώνει, ενώ με τη βοήθεια άλλων ηγετών που συνάντησε σε όλο αυτό το ταξίδι του, μετέτρεψε το μικρό μας νησί στη ταχύτερα αναπτυσσόμενη δικτυακή “μηχανή” έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας πραγματικά μαχητικός και μεγάλος ηγέτης - Συγχαρητήρια φίλε μού Νάκη !!

Ένας αληθινός ηγέτης όχι μόνο εστιάζει στη προσωπική του ανάπτυξη, αλλά βρίσκει επίσης χρόνο και τα σωστά λόγια και πράξεις για να εμφανίσει τον καλύτερο εαυτό των συνεργατών του. Παρέχει ευκαιρίες σε αυτούς, ή τουλάχιστον τους δείχνει το δρόμο των ευκαιριών και συνεχίζει τη βοήθειά του υποστηρίζοντας τους.

Επίσης τους ενθαρρύνει να παρακολουθούν μαθήματα εκμάθησης για να αντλήσουν όσες περισσότερες γνώσεις μπορούν, ενώ τους προσφέρει προσωπικό κίνητρο το οποίο για μένα είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Ένα καλό χαρακτηριστικό γνώρισμα της αποτελεσματικής ηγεσίας είναι το “spread the fame and take the blame”. Αυτό βασικά σημαίνει ότι για κάθε καλή είδηση μέσα σε μια ομάδα, ο ηγέτης είναι ο πρώτος που την αναγνωρίζει και τη μεταδίδει στην υπόλοιπη ομάδα πρώτον για να συγχαρεί τον υπεύθυνο αλλά και για να δώσει παράδειγμα αποτελεσματικής εργασίας στους υπόλοιπους συνάδελφους.

Όταν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά σε μια ομάδα ή η τελευταία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, τότε ο ηγέτης είναι ο πρώτος που το παραδέχεται και αναλαμβάνει την ευθύνη.

Οι πολιτικοί θεωρούνται τα πρότυπα και οι ηγέτες του λαού, μιας και έχουν ψηφιστεί από την πλειοψηφία. Παρ’ όλα αυτά πόσους πολιτικούς έχετε δει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για κακές ενέργειες ή ακόμα χειρότερα καθόλου ενέργειες?

Φοβάμαι πως η απάντηση στο παραπάνω είναι “όχι πολλοί”. Χρειάζεται πραγματική ηγεσία για κάποιον να αποδεχτεί τα λάθη του και να υποστεί τις συνέπειες.

Μερικές φορές κάνουμε το λάθος να θεωρούμε άτομα που μιλούν δυνατά και επηρεάζουν εύκολα, ηγέτες. Ο καθένας μπορεί να μιλήσει με υψηλό τόνο και να προσπαθήσει να επηρεάσει ένα κοινό, αλλά πόσοι μπορούν να μείνουν ψηλά στις προσδοκίες τους ως αληθινοί ηγέτες?

Ο Mahatma Gandhi είναι ένα γνωστό παράδειγμα ταπεινού και προσγειωμένου ηγέτη. Ένα απλό και ρεαλιστικό άτομο με ηγετικές ικανότητες, με εκατομμύρια οπαδούς. Ένας ηγέτης που προσπαθεί να ανυψώσει τον καθένα εκτός από τον εαυτό του.

Για να συμπεράνω, η προσωπική μου οπτική γωνία για έναν μεγάλο ηγέτη με ηγετικές ικανότητες είναι όταν οι ενέργειές του φέρνουν αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλές συνταγές για έναν αληθινό ηγέτη, αλλά αν κάποιος μπορεί να ενώσει έναν αριθμό ατόμων σε μια δυνατή ομάδα και να επιφέρει αποτελέσματα, τότε για μένα αυτό το άτομο έκανε την διαφορά και αυτό είναι που μετράει.


Διαβάστε Σχετικά Άρθρα:

Επιστροφή Από Ηγετικές Ικανότητες στην Αρχική Σελίδα

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

Other Topics

Need to Give Up

10 Reasons Why You Need To Give Up

Importance of Setting Priorities

The Importance Of Setting Priorities

Perfectionism and Procrastination

Perfectionism and Procrastination

Consistency with Time

The Power Of Consistency With Time

Speed Reading Tips

Learn How To Read With Double The Speed

MLM Tips

MLM Tips You Should Know To Have The Upper Hand


Network Marketing

Inspiring Videos

Dance Walking Videos

Dance Walking

A wake up call to finally 'let go' and 'be yourself'


The Money Tree video

The Money Tree

What would you do if you found a 'money tree' as you were walking by?


Leading with Lollipops video

Leading with Lollipops

Why we make leadership bigger than what we are