Основни определения Интернет маркетинг


Много хора са нови в света на интернет маркетинга, затова искам да ви обясня някои основни определения и термини, на които може да се натъкнете, поне на кратко.

Marketing Definitions and Terms

WWW - Това е съкращението от World Wide Web

Browser - Browser е програмата, която ви позволява да разглеждате уеб страници. Примери за Browser са Internet Explorer, Firefox и много други.

URL – Това е съкращението от Uniform Resource Locator. С прости думи URL е "адреса" на дадена уеб страница. Почти през цялото време URL се сочи като "Domain Name". Всяка уеб страница има URL. Например "Google" URL ще бъде www.google.com

Server - е един много мощен компютър, който съхранява файлове и информация на много потребители. Сървърите се използват от уеб хостинг компании.

Host -  е компанията домакин, която свързва вашия компютър с World Wide Web (WWW). Какво се случва, качвате файлове си от вашия дом на уеб хостинг компания, а след това тази хостинг компания ще ги разпространи по света чрез World Wide Web (WWW). Много добре позната хостинг компания е Hostgator.

Registrar  (регистратор)- регистратор е онлайн компания, от  която можете да си купите "име на домейн". Много добра такава компания е GoDaddy.

Search Engine  (търсачка) - Когато търсите каквато и да е информация, с помощта на интернет, можете да го направите с помощта на търсачката. Най-известната търсачка в днешно време е  Google.

Autoresponder (автоматичен отговор) - програма, която автоматично отговаря чрез имейл на хората, които се регистрирали за бюлетини, ecourses, Ezine и друти. Можете предварително да настроите програмата с няколко имейл съобщения, които ще бъдат изпращани на абонатите ви през определен интервал от време. GetResponse е пример за мощен и надежден autoresponder .

Webpage (уеб страница) - уеб страница е всяка страница, която виждате, когато сърфирате в интернет. Всеки нов екран, който виждате е нова уеб страница. За да създадете уеб страница имате нужда от име на домейн и хостинг компания.

Website - сувкупност на информация. Виртуален онлайн магазин. Уеб сайтът е съвкупност от свързани помежду си уеб страници.

Hyperlink  (хиперлинк) - хиперлинк е дума (думи) или изображение, върху които ако кликнете ще бъдете изпратени на друго място.

Nameserver - Nameserver свързва вашия  host с вашия регистратор. Трябва да използвате Nameserver само, ако вашия Host  и регистратор са различни фирми.

Niche (ниша) - ниша означава специфична част от пазара. Темата на вашия сайт. Трите основни ниши са "Богатство", "Здраве" и "Lifestyle" markets.

Това са най-основните определения и термини в интернет маркетинг, които вие често ще срещате по пътя към вашия интернет бизнеса.

За по-напредналите, посетете  IMDictionary, който  покрива повечето интернет маркетинг определения и термини, използвани от най-напредналите интернет маркетинг специалисти.


Препоръчвам ви да прочетете също:


Върнете се от определения Интернет маркетинг към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

         Local Business
     

         Service Sellers