Как да се предпазим от махмурлук


Предполагам не е нужно да ви казвам, че най-добрият начин да се предпазите от махмурлук е като не пиете или поне консумирате ограничено количество алкохол в рамките на определен период от време. Но ако знаете, че ще пиете имам няколко полезни съвета за вас, от които можете да се възползвате.

Prevent Hangovers

Дайте ключовете си на накой, който не консумира алкохол - Първият и най-важен фактор преди да започнете да пиете е да си зададете въпроса "Как ще се прибера вкъщи"? Ако имате намерение да шофирате до вашия дом след употребата на алкохол помислете отново. Уверете се, че ще дадете ключовете от колата си на вашата половинка или на приятел, които няма да пият, на които имате доверие, че ще ви приберат вкъщи благополучно или най-малкото ще бъдат в състояние да ви извикат такси. Никога не шофирайте пили!

Нахранете се преди да пиете - Когато имате транспорт вече е време да подготвите тялото си (черния дроб) за най-лошото. Искам да кажа, че трябва да се нахраните добре преди да тръгнете. Храната помага на храносмилателната система да се понася по-лесно с алкохола, тъй като намалява количеството на ацеталдехид, с което трябва да се справя талото. Ацеталдехидът е токсично вещество, в което алкохолът се превръща, когато влиза в тялото.

Също така е добре да изпиете чаша мляко преди приемането на алкохолни наритки. Мляко покрива лигавицата на стомаха, което  забавя усвояването на алкохола.

Следете  количеството и времето - Вие ще можете да се насладите на приятната вечер с алкохол и на следващия ден, ако контролирате колко напитки ще изпиете и през какъв интервал от време ще го направите. Опитайте се да пиете само една стандартна напитка (т.е. чаша бира, чаша вино, чаша твърд алкохол) на час, като по този начин ще подготвите себе си за по-безболезнен махмурлук. Ако пиете по едно питие на час нивото на алкохол в кръвта ще остане нормално и така черният дроб ще има значителен контрол.

Трик, който ще ви помогне да запазите тялото си хидратирано – Доказано е, че алкохола води до по-често уриниране и това може да обезводни организма. Добра идея е да имате чаша вода до алкохолната си напитка. Водата има двоен ефект- първо поддържа тялото ви хидратирано, но също така вследствие на приетата течност ще ви държи по-дълго настрана от алкохолната напитка (не забравяйте едно питие на час) за да има черния дроб необходимото време да усвои алкохола.

Изберете правилния  алкохол и  не го смесвайте - От вашия опит най-добре познавате тялото си и колко носите на алкохол. Предполагам вече сте разбрали как ви влияят различните алкохолни напитки и кои водят до махмурлук. Ако не сега е моментът да започнете да експериментирате – шегувам се!

Най-важното е да знаете, че никога не трябва да смесвате алкохолните напитки.

Ако все пак смесите различен алкохол помнете:ако пиете бира и след това минете на уиски е много рисковано, но ако пиете уиски и после бира няма страшно. С други думи, ако решите да смесвате напитки то започнете с по-силния алкохол и така ще имате по-малко проблеми на следващия ден.

Друго правило, което трябва да запомните – опитайте се да не смесвате цвета на напитките, например ако пиете светли (бяло вино, водка...) не минавайте на тъмни  напитки (ракия, уиски...) и обратното, тъй като  имат по-малко "сродни съединения", които причиняват махмурлук.

И накрая, но не на последно място опитайте се да не смесвате алкохол с газирани напитки, като сода. Смята се, че въглеродния диоксид в мехурчета на газираните напитки ускорява приемането на алкохола от вашата система.

Събирайте се с приятели за да се почерпите, имайте социални контакти, но не забравяйте, че го правите за да прекарате добре, така че бъдете разумни и не разваляйте всичко с прекомерната употреба на алкохол. 

Препоръчвам ви да прочетете също


Върнете се от как да се предпазим от махмурлук към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.