Ефективен лидер - отнема само минута


Ефективните лидери и мениджъри разбират, че хората за да се представят добре, трябва да бъдат мотивирани. Хората трябва да бъдат обучени как да следват правилния път, така че да разберат какво се очаква от тях, за да могат да достигнат пълния си потенциал. Но големите фирми в корпоративния свят изразходват много малко време и пари за единственото нещо, което е важно за тях - хората. Има няколко основни стъпки, които ефективен лидер трябва да прилага, за да може всеки да представи по-добре своите възможности.

Първа стъпка - поставяне на цели

Goals and Targets

За да бъдете ефективен лидер, първо трябва да седнете с хората, с които работите и да разработите планове и стратегии за това, което трябва да се направи. Трябва да се изразявате кристално ясно какви цели и отговорности има всеки човек и нека знаят, че ще се отчитат редовно за нещата, които сте им възложили. Нека всеки напише своите цели, всяка цел на отделен лист хартия, а след това направете копия и за себе си, така че да можете периодично да проверявате напредъка.

Сега, когато всеки знае какво да прави и какво се очаква от тях, те трябва да отделят по минута всеки ден, включително и вие, разбира се за да оценяват тяхната ефективност. Трикът тук е да използвате една минута като лидер за да обясните на всеки по отделно предварително, че трябва да прекарват по минута всеки ден, за да се проверят напредъка си.

Втора стъпка – Похвалете добре свършената работа

Praise

Това е нещото, което мениджърите са склонни да забравят. В действителност, вместо да похвалят човека за добрата работа те чакат, докато някой направи грешка и се нахвърлят върху него, като че няма утре. Ефективния лидер трябва да хвали хората си веднага, когато са се представили добре в работата си. Работата не трябва да бъде свършена перфектно, тъй като се доказва, че е направено усилие и човека върви в правилната посока.

Бъдете конкретни за това, което направиха в работата си, така че да разберат, че знаете какво се случва и че наистина ви е грижа. Не се страхувайте да споделяте чувствата си за това колко сте доволни от техните резултатите и как тяхното изпълнение ще помогне на колегите и на организацията като цяло. Ако познавате човека достатъчно дълго и сте сигурни, че няма да бъде разбрани погрешно, потупайте го по гърба или стиснете ръката му, като физически контакт е много мощно средство за комуникация.

Човекът може да "почувства" признателността ви чрез физическия контакт. Хората имат много силни чувства, когато бъдат докосвани. Хората веднага разбират,когато се докосне до тях дали ви е грижа за тях или просто се опитвате да намерите начин да ги манипулирате. Затова трябва да се следвате "правилото на докосване", което е просто " когато докосвате, не вземайте". Докосвайте хората, които успяват само когато им давате нещо в замяна, като успокоение, подкрепа или насърчаване.

Ще отнеме само минута, за да похвалите някого, но колко ефективно може да бъде. Какво ще се случи след, като похвалите някой, работата ще продължи да бъде вършена добре или най-вероятно няма да изпълняват задълженията си. Причината е, че "хората, които се чувстват добре със себе си довеждат до добри резултати". Това е факт и аз съм сигурен, че ще реагирате положително. Убеден съм, че някога сте били похвалени за нещо, което сте направили. Спомняте ли си това чувство?

Трета стъпка - Порицавайте незадоволителната работа

Red Card

Това е нещо, което мениджърите правят много често, но в повечето случаи го правят по грешен начин или по-лошо за погрешни причини. За начало, хората трябва да знаят от самото начало, че по време на работата им, ще ги информирате как се справят, добре или зле. Ако човек не показва възможности си го порицайте веднага и му кажете конкретно какво е направил погрешнои как се чувствате в тази ситуация. Това действие няма да ви отнеме повече от минута.

Като ефективен лидер и мениджър, трябва да отбележите, на лицето, че е упреквате поведението им, а не самия човек. Ако е необходимо, използвайте физически контакт, който ще ги уверя, че все още сте на тяхна страна и много ги цените.

Обяснете им, че не разбирате защо стандарта им е намалял, че имат много повече способности и това е основната причина, поради която сте ядосани. В този момент ги връщате обратно на пистата с нови цели, една от които е да се идентифицират и да разрешат собствените си грешки или да постигнат по-добра производителност в бъдеще.

Като ефективен лидер имайте в предвид, че всеки е потенциален победител, но някои хора са маскирани като губещи, така че не позволявайте външния вид да ви заблуди. Когато порицавате поведението им, а не хората, като човешки същества те няма да поставят своя отбранителен щит и да блокират съвета, който ще им дадете.

Идеята на порицанието е да ги насочите в правия път, но в същото време, да "елиминирате" поведението им и "да запазите" човека. Това им показва, че ви е грижа за тях като човек.

Всяка от трите стъпки, посочени по-горе, не би трябвало да ви отнеме повече от минута, ако знаете точно какво трябва да направите и как. Но и краткото време с един човек може да промени драстично неговото изпълнение и поведение. Много е важно да разберете,при управлението на хора, че поведението и стойността са две различни неща. Това, което наистина е полезно, човек да знае как да управлява собственото си поведение.

"Предизвикателството на лидерството е да бъдеш силен, но не груб. Бъдете мили, но не слаби. Бъдете смели, но не тормозете другите. Бъдете внимателни, но не мързеливи. Бъдете смирени, но не плахи. Бъдете горди, но не арогантни. Имайте чувство за хумор, но не безразсъдство- Джим Рон

Препоръчвам ви да прочетете също:

Върнете се от ефективен лидер към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

Inspiring Videos

Dance Walking Videos

Dance Walking

A wake up call to finally 'let go' and 'be yourself'


The Money Tree video

The Money Tree

What would you do if you found a 'money tree' as you were walking by?


Leading with Lollipops video

Leading with Lollipops

Why we make leadership bigger than what we areFirst Day Of The Rest Of Your Life

Hot Topics

How to Prevent Hangovers

4 Musts To Prevent Hangovers

How To Get Better Sleep

How to Get Better Sleep

How To Cure Headaches

How To Deal With Headaches-The Natural Way

Consistency with Time

The Power Of Consistency With Time

Perfectionism and Procrastination

Perfectionism and Procrastination


       WordPress Or SBI!