Защо умното поставяне на цели е толкова важно


Най-успешните хора имат няколко общи неща и едно от тях е умното поставяне на цели. Дали това ще бъдат успешни бизнесмени или известни спортисти ще забележите в интервютата им, че всички те са с "точни" цели, но най-важното е, че правят всичко възможно за да постигнат цели си.

Smart Goal Setting

Умното поставяне на цели не е много трудно нещо да направите, но толкова много хора не отделят време и усилия, за да го направят. Неприятната част от цялата тази ситуация е, че хората знаят и разбират значението на краткосрочното и дългосрочното поставяне на цели, но по някаква странна причина те просто го игнорират. Имам в предвид колко трудно е да спрете това, което правите за 5 минути и да напишете целите, които искате да постигнете през следващите 1 седмица, 1 месец, 6 месеца, 1 година, 5 години и 10 години.

Ако имате наистина добра мисъл, напишете умно поставена цел няма да ви отнеме повече от 10 минути. Когато в крайна сметка започнете да пишете, трикът е да изброите нещата, които искате да постигнете, а не какво мислите, че можете да постигнете (разбира се, в рамките на реалността - няма да напишете: "Ще си купя космически кораб и ще отида до Луната следващия месец!)

Има толкова много предимства от поставянето на цели. Преди всичко ви държи мотивирани. За съжаление, в днешно време, няма да намерите много хора, които са готови да ви помогнат да постигнете целите си, защото това означава, че вие ще бъдете по-добри от тях - ревността е толкова жестоко нещо и това се усилва, когато член на семейството ви или близък приятел ви ревнува. Ако мои близък приятел си купи мечтата ми кола няма да го ревнувам, а ще се радвам за тях - поне ще имам възможността да направя няколко кръгчета, в зависимост от приятеля, разбира се.

Връщам се към моята гледна точка, ако сами не мотивирате себе си по какъвто и да е начин, включително и поставяне на цели, много хора няма да ви помогнат да бъдете мотивирани за да постигнете мечти си. Изключение на горното твърдение има, ако сте в една организация, където други хора трябва да ви мотивират, за да ви помогнат да се придвижите напред, тъй като могат също да продължат. Един пример за такава организация са мулти левел маркетинг компании (известни още като Network Marketing Companies). Членовете си помагат един на друг, за да постигнат напредък в този вид организации и като бонус, те обикновено получават лични обучения за развитие от успешни хора.

Друга причина за умното поставяне на цели е, че след като имате списък на целите си и сте готови да постигнете тези цели, но в повечето случаи ще трябва да се образовате и да придобиете допълнителни знания, които не сте знаели преди. Не забравяйте, фразата "Знанието е сила". Придобиването на повече знания означава още повече сила. Някои допълнителни знания и образование, може да ви се отрази добре.

Можете ли да си представите как чакате на автобусна спирка, но вместо - да знаете кой автобус чакате, се качвате на първият, който дойде и дори не знаете къде ще ви отведе, но най-важното е, че не знаете къде искате да отидете. Объркахте ли се? Аз се обърках с предходното изречение, но можете да разберете смисъла. Ако не напишете целите си, няма да знаете какво точно искате, кога го искате, ще се хванете за първата възможност, която се изпречи на пътя ви, дори и да не сте сигурни, че това е правилното нещо за вас и когато да приемете всички "възможностите" и нещата, които отвличат вниманието ви, ще се озовете някъде, където не искате да бъдете. Все още сте объркани?И аз съм:) може би е време да продължим напред.

Когато пишете поставените си цели, както споменах по-горе, напишете това, което искате да постигнете и кога искате да го постигнете. Трябва да отделите целите си в различни категории, не само в различни периоди на време. Например:

1. Финансово - Колко пари искате да печелите след 5 години.

2. Семейно положение - в рамките на следващите 10 години, аз съм женен, с три деца. Дори по-добре, три деца без жена ( шегувам се).

3. Кариера - да спечелите промоция за маркетинг директор в следващите 2 години.

4. Физическо – запишете се на фитнес следващия месец (в моя случай, това беше вчера!)

5. Обществена услуга - станете доброволец за компания за набиране на средства следващата седмица.

6. Удоволствия - Когато започнете да отмятате постигнатите си цели , как ще го отпразнувате? Подходящото време за това е ясно, когато постигнете целите си. Начинът, по който ще празнувате е зависи от вас. Колкото по-трудна цел съм постигнал, толкова повече бири :-)

Като ръководство за писане на вашия списък, използвайте това лесно за запомняне:

S – Specific. ( Специфично)

M – Measurable. ( Измеримо )

A – Attainable. No spaceships!!! ( Постижимо. Без космически кораби)

R – Rewarding. ( Възнаграждение)

T – Trackable. ( Проследимо)


Препоръчвам ви да прочетете също:

Върнете се от умното поставяне на цели към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

The Top Ten Articles

Relationship Quotes

Relationship Quotes

Banana Health Benefits

Banana Health Benefits

What Does Your Signature Say

What Does Your Signature Reveal

A Cluster Headache

The Painful Experiences Of A Cluster Headache

How The Buying Cycle Works

How The Buying Cycle Works

Healthy Snack Ideas

Great Healthy Snack Ideas 

Good Affiliate Programs

Affiliate Programs And What To Look Out For

Christianity and MLM

Christianity and Network Marketing

Passive Income

Job v Passive Income - Which Do You Prefer?

The Benefits of Lemon Water

The Benefits Of Lemon Water


Inspiring Videos

Dance Walking Videos

Dance Walking

A wake up call to finally 'let go' and 'be yourself'


The Money Tree video

The Money Tree

What would you do if you found a 'money tree' as you were walking by?


Leading with Lollipops video

Leading with Lollipops

Why we make leadership bigger than what we are