Използвайте съвети за скоростно четене за да спестите от  безценното си време


Прилагането на различни съвети и техники за скоростно четене могат да освободят толкова много от времето ви. Като се има предвид времето, което изпалзваме за четене в нашето ежедневие, може това умение, кото го подобрим да имаме повече време през деня.

Speed Reading

Скоростното четене е умение, което може да се научи, като първо пречупвите старите си навици, които може да са се развили от времето, когато се учехте как да четете. Сигурен съм, че сте чували за израза "знанието е сила" и разбира се четенето увеличава нашите познания. Не би ли било чудесно, ако можехте да прочетете 10 книги за времето, което обикновения човек чете четири или пет книги? Абсолютно!

Преди да продължа, бих искал да споделя няколко важни факти:

·         Обикновеният човек може да чете от 150 до 250 думи в минута.

·         Средната скорост, с която хората четат, е намаляла с течение на времето.

·         Учените смятат, че вашите очи едновременно гледат върху различна буква (обикновено два знака), изпращат изображението до мозъка, след което мозъка поставя тези образи заедно, за да образува една дума.

·         Скоростта, с която едно дете чете достига своя връх на около 12-годишна възраст, тъй като в тази възраст словното богатство на детето е почти в своя връх.

Както бе споменато по-горе, един от съветите за подобряване скоростта на четене е като се преодолеят някои от най-често срещаните лоши навици за четене, които може да сте придобили с времето. Има три основни стари навици за четене, които трябва да  промените, ако искате да подобрите цялостната ефективност на четене. Тези навици са следните:

(1) ФИКСАЦИЯ - Това е действие, което очите ви правят, докато четете думите на една страница. Преди изображенията да могат да се регистрират в ума ви, очите ви трябва да спрат да се движат, така че да могат да се съсредоточат върху нещо конкретно, което им дава възможност да изпратят изображението към мозъка.

Това действие се получава при много бързи темпове, което не се забелязва, но се случва. Ако очите ви прескачат от една дума на друга, както средният човек чете, а след това записаната позиция е една дума. Но какво ще се случи, когато вашия речников запас се увеличава и упражнявате скоростта си на четене - фиксирането ви се увеличава от една дума на блок на думи, което ви позволява да четете много по-бързо.

Един от съветите за скоростно четене, е като се упражнявате да четене думата на "срички" , а не една дума. Първоначално може да си помислите, че няма да разберете това, което четете, което е логично, но бъдете сигурни, че вашето подсъзнание приема всичко и разбирането ви ще се увеличи с практика и време.

(2) РЕГРЕСИЯ- Това е, когато четете нещо и след това се връщате, за да го прочетете отново. Обикновеният човек се връща отново да прочете нещо 33% от времето, което означава, че на всеки 3 часа четене, прекарват 1 час четене на същия материал. Ако е трябвяло да четене на глас на публично място, бихте ли се върнали назад да прочетете отново дадено изречение, защото мислите, че не сте разбрали това, което четете? Надявам се, че сте отговорили с "Не"!!

Един от начините да се справите с регресията, е като работите върху способността си да се "концентрирате". Регресия се получава, защото  губим концентрация, като се разсейваме от външни влияния, умора, или понякога просто се отегчаваме. Ако смятате, че не сте фокусирани, просто спрете да четете за няколко минути и си починете.

Вие също трябва да избягвате "безсмислени регресии", което означава, че понякога, когато се връщате отново да прочете нещо, наистина не ви се налага да го правите. Може да прочетете само едно изречение отново, защото не сте го разбрали, но какво, ако продължите да четете? Шансовете чрез второто и третото изречение да разберете смисъла на първото изречение са много големи.

Още един от съветите за подобряване  скоростта на четене е да се опитате да избегнете всякакво външно отвличане на вниманието ви и да продължите да четете, макар и да не сте разбрали определено изречение.

3) ЗВУКОВО УСПОКОЕНИЕ - известно също като вторична вокализация. Това е, когато четете думите тихо в главата си. Това е процес за собствена увереност, че сте разбрали това, което току-що сте прочели.

Когато за първи път започнахме да се учим как се чете, четяхме на глас в класната стая на учителката ни, за да ни слуша и коригира. Звуковото успокоение е същото, като единствената разлика е, че четете на себе си.

Можете да откриете, че когато четете нещо на глас, вероятно четете толково думи в минута, колкото бихте прочели на ум  ("Вашата скорост наговорене") и това е, което трябва да се промени. Средната скорост на четене и средната скорост на говорене е приблизително една и съща, което оправдава споменатото преди.

За да се увеличи цялостната ефективност при четене, трябва да увеличите скоростта, с която четете, разбирането ви (какво сте разбрали от това, което току-що сте прочели) и задържането на информация, (какво можете да си спомните от прочетеното). В началото, когато скоростта на четене се увеличава разбирането и задържането намаляват.

Един от най-добрите съвети за скоростно четене, който аз лично подкрепям, е като използвате пръст или химикал за да сочите думите, които четете. Логиката зад тази техника е, че когато движите пръста си или химикала между линиите на страница очите ви ще следват движенията. Така че колкото по-бързо си движите пръста, толкова по-бързо очите ви ще четат. Това е така, защото по природа човешкото око се привлича от движения.

Време е да изпробвате уменията си. . .

От началото на тази статия до тук са точно 1000 думи. (моля ви не си губете времето в броене на думите, просто ми се доверете)

Вероятно ви е отнело около 5 минути, за да прочетете тази статия до тук, което е добре, но нека започнем да правим нещата по-интересни. Искам от вас да използвате онлайн таймер - кликнете тук, за да използвате един (таймер), настройте го на 4 минути и след това започнете да четете тази статия до точката от 1000 думи, използвайте пръст или химикал през редовете. Не забравяйте да съсредоточите погледа си върху върха на пръста си / химикала, като преминавате през думите.

Готови старт. . . . . . .

Прочетохте ли 1000 думи за времето от 4 минути? Ако тогава това е така страхотно - току-що упражнихте очите си за скоростно четене и вече сте увеличили скоростта на четене до 250 думи в минута. Всъщност вие постигнахте малко повече, тъй като онлайн четенето обикновено е по-бавно, отколкото да четеш нещо на хартия. Това се дължи на много причини, но най-важната е отражението на светлината от екрана на компютъра, тъй като разсейва и изтощава очите ви.

Ако не успяхте да завършите статията не се притеснявайте, аз съм много снизходителен учител. . .

сега прочетете 1000 думи отново, но този път настройте таймера на 3 минути.

Готови старт. . . . . . .

Колко прочетохте от статията? Направете това няколко пъти, по този начин учите вашите очи да се съсредоточат върху върха на пръста или химикала ви и да следват движенията им по-бързо и по-бързо всеки път. Скоро бързото четене ще стане нормално.

Когато упражнявате скоростта си на четене, ще откриете, че скоростта, с която можете да четете става напълно естествено нещо, така че сега можете да се концентрирате върху вашето разбиране. Когато се упражнявате и се съсредоточите върху вашето разбиране, докато четете бързо е само въпрос на време нивото ви на разбиране да се подобри  и тук е момента да продължите на пред, като се концентрирате върху задържането на информация.

Мислете за тази процедура все едно сте треньор на баскетболен отбор. За определен период от време ще концентрирате вниманието на екипа върху тяхната защита. След като се подобри ще тренирате отбора как да овладяват своите нападателни умения. След това идва дрибъла, кош 3 точки, как да преодаляват умората и така нататък.

Вие ще усвоявате всяко умение, ще го подобрявате и след това ще продължавате напред. Тока накрая всички от екипа ще усъвършенстват уменията си и ще ги комбинират за да по-добри резултати. Същото нещо се случва с четенето - увеличавате скоростта, с която четете, а след това нивото си на разбиране и накрая нивото на задържане на информацията от прочетеното.

Още няколко съвета за скоростно четене:

·         Ако обикновено четете много онлайн, можете да практикувате скоростта си на четене на  www.accelareader.com . Това е безплатен инструмент, който ви помага да  четете "блокове" от думи с различна скорост, с която искате да се обучавате за по-бързо четене онлайн. Не забравяйте да използвате функция "Настройки" на този велик инструмент.

·         Вие няма да бъдете в състояние да четете бързо през цялото време. Някои материали изискват от вас да разберете посланието напълно като юридически документи, стъпка по стъпка инструкции и др.

·         Започнете скоростното четене лесно, като четете умерени материали като различни статии от този сайт или любимото ви списание.

·         Ключът към вашия успех за скоростно четене е като се упражнявате!

За малко повече от 2 седмици скоростта ми на четене се подобри от 250-300 думи в минута на 450-550. Това е почти двойно само за 2 седмици. Искам да ме надминете!

Препоръчвам ви да прочетете също:

Върнете се от  съвети за скоростно четене към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.