Χρησιμοποιώντας Συμβουλές Ταχείας Ανάγνωσης Για Την Απελευθέρωση Πολύτιμου Χρόνου


Η εφαρμογή διάφορων συμβουλών και τεχνικών ταχείας ανάγνωσης, μπορεί να απελευθερώσει πολύ από τον χρόνο σας. Δεδομένου του χρόνου που καταναλώνουμε καθημερινά διαβάζοντας, μπορεί να είναι μια ικανότητα που μπορούμε και πρέπει να βελτιώσουμε, προκειμένου να εκπληρώσουμε περισσότερα στη διάρκεια της μέρας.

Speed Reading

Η Ταχεία Ανάγνωση είναι μια ικανότητα που μπορεί να διδαχθεί, δεδομένου ότι περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο, την απόρριψη παλαιών συνηθειών που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε η εκμάθηση της ανάγνωσης. Είμαι βέβαιος ότι έχετε ακούσει τη φράση «η γνώση είναι δύναμη», και φυσικά η ανάγνωση αυξάνει τις γνώσεις μας. Έτσι, δεν θα ήταν θαυμάσιο εάν θα μπορούσατε να διαβάσετε 10 βιβλία στον ίδιο χρόνο που χρειάζεται το μέσο άτομο για να διαβάσει 4 ή 5 βιβλία; Απολύτως!!!

Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένα σημαντικά σημεία: 

  • Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να διαβάσει 150 έως 250 λέξεις ανά λεπτό.
  • Η μέση ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν, έχει μειωθεί στο πέρασμα του χρόνου.

  • Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι καθένα από τα μάτια σας ταυτόχρονα εστιάζει σε ένα διαφορετικό γράμμα (συνήθως 2 χαρακτήρες μακριά), αποστέλλει την εικόνα στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του στη συνέχεια συνδυάζει αυτές τις εικόνες μαζί για να σχηματίσει μια λέξη.
  • Η ταχύτητα με την οποία ένα παιδί διαβάζει, φτάνει στο αποκορύφωμά της περίπου στην ηλικία των 12 ετών, δεδομένου ότι σε αυτή την ηλικία, το λεξιλόγιο του παιδιού είναι σχεδόν στο αποκορύφωμά του.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μια από τις συμβουλές για ταχεία ανάγνωση είναι να ξεπεραστούν μερικές από τις κακές συνήθειες ανάγνωσης που μπορεί να έχουν αποκτηθεί με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν 3 κύριες παλιές συνήθειες ανάγνωσης που θα πρέπει να αλλάξεις αν πρόκειται να βελτιώσεις τη συνολική απόδοση της ανάγνωσής σου. Αυτές οι συνήθειες είναι οι εξής:

(1) ΣΤΕΡΕΩΣΗ - Αυτή είναι η δράση που πραγματοποιούν τα μάτια σου όταν διαβάζουν τις λέξεις σε μια σελίδα. Πριν εγγραφούν οι εικόνες στο μυαλό σου, τα μάτια σου θα πρέπει να σταματήσουν να κινούνται ώστε να μπορούν να εστιάσουν σε κάτι συγκεκριμένο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να στείλουν την εικόνα στο μυαλό. Η ενέργεια αυτή γίνεται σε πολύ γρήγορο ρυθμό που δεν είναι αισθητή, αλλά συμβαίνει.

Αν τα μάτια σας πηδούν από μια λέξη σε μια άλλη, που είναι ο τρόπος με τον οποίο ο μέσος άνθρωπος διαβάζει, τότε η θέση στερέωσης είναι μία λέξη. Αλλά τι συμβαίνει όταν το λεξιλόγιό σας αυξάνει και εφαρμόζετε πρακτικές ταχείας ανάγνωσης - η στερέωσή σας αυξάνει σε όχι μια μόνο λέξη, αλλά σε μια ομάδα λέξεων, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να διαβάσετε πολύ γρηγορότερα.

Έτσι, μία από τις συμβουλές της ταχείας ανάγνωσης είναι η εξάσκηση στην ανάγνωση "κομματιών" λέξεων, όχι μία λέξη κάθε φορά. Στην αρχή μπορεί να νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε, το οποίο είναι λογικό, αλλά να είστε σίγουροι ότι το υποσυνείδητό σας αφομοιώνει τα πάντα και η κατανόησή σας θα αυξηθεί με την εξάσκηση και το χρόνο.

(2) ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ - Είναι όταν διαβάζετε κάτι και στη συνέχεια πηγαίνετε πίσω και το διαβάζετε ξανά. Ο μέσος άνθρωπος πηγαίνει πίσω για να ξαναδιαβάσει κάτι το 33% του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι σε κάθε 3 ώρες ανάγνωσης, ξοδεύετε 1 ώρα ξαναδιαβάζοντας το ίδιο πράγμα. Ένα σημείο εδώ είναι ότι, αν διαβάζατε δυνατά δημόσια, θα πηγαίνετε ποτέ πίσω για να ξαναδιαβάσετε μια πρόταση, επειδή νομίζατε ότι δεν καταλάβατε τι διαβάσατε; Ελπίζω να απαντήσατε "Όχι"!

Ένας τρόπος για την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης είναι να εργαστείτε πάνω στις ικανότητες "εστίασής" σας. Η παλινδρόμηση συμβαίνει επειδή χάνουμε την εστίασή μας είτε από εξωτερικούς περισπασμούς, κόπωση, ή μερικές φορές απλά καθαρή πλήξη. Αν αισθάνεστε ότι έχετε χάσει την εστίασή σας, απλά σταματήσετε την ανάγνωση για λίγα λεπτά και κάνετε ένα διάλειμμα.

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τις «άσκοπες παλινδρομήσεις», που σημαίνει ότι όταν μερικές φορές πάτε πίσω για να διαβάσετε κάτι ξανά, δεν είναι πράγματι απαραίτητο. Συνήθως ξαναδιαβάζετε μια πρόταση επειδή δεν τη κατάλάβατε, αλλά γιατί να μην συνεχίσετε την ανάγνωση; Οι πιθανότητες είναι ότι η δεύτερη και η τρίτη πρόταση θα δώσουν τελικά νόημα στη πρώτη πρόταση.

Συνεπώς, μια άλλη από τις συμβουλές ταχείας ανάγνωσης είναι να προσπαθήσετε να αποφύγετε οποιουσδήποτε εξωτερικούς περισπασμούς και να συνεχίσετε την ανάγνωση, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να καταλάβετε μια συγκεκριμένη πρόταση.

3) ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ - Επίσης γνωστή ως υπο-φώνηση. Είναι όταν διαβάζετε τις λέξεις σιωπηλά στο κεφάλι σας. Είναι η διαδικασία κατά την οποία καθησυχάζετε τον εαυτό σας οτι αντιλαμβάνεστε τι διαβάζετε, λέγοντάς το.

Όταν ξεκίνησαμε να μάθουμε πως να διαβάζουμε, διαβάζαμε δυνατά στην τάξη για ακούσει ο δάσκαλος και να μας διορθώσει. Η ακουστική διαβεβαίωση είναι το ίδιο, η μόνη διαφορά είναι ότι διαβάζουμε στους εαυτούς μας.

Θα διαπιστώσετε ότι όταν διαβάσετε κάτι δυνατά, θα έχετε διαβάσει τόσες λέξεις ανά λεπτό, όπως θα κάνατε όταν έχετε διαβάσει για τον εαυτό σας (στη ταχύτητα "ομιλίας") και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξετε. Η μέση ταχύτητα ανάγνωσης είναι περίπου ίδια με τη μέση ταχύτητα ομιλίας, πράγμα που δικαιολογεί όσα ανέφερα πριν λίγο.

Για να αυξήσετε τη συνολική αποδοτικότητα σας στην ανάγνωση, θα πρέπει να αυξήσετε την ταχύτητα ανάγνωσης, την κατανόησή σας (πόσο καταλαβαίνετε από όσα μόλις διαβάσατε), και τη μνήμη σας (πόσο μπορείτε να θυμηθείτε από όσα μόλις διαβάσατε). Στην αρχή, όσο η ταχύτητά σας αυξάνεται, τα επίπεδα κατανόησης και μνήμης θα μειωθούν.

Μία από τις καλύτερες συμβουλές ταχείας ανάγνωσης που προσωπικά έχω βρεί χρήσιμη, είναι να χρησιμοποιώ το δάχτυλό μου ή ένα στυλό κατά μήκος των γραμμών μιας σελίδας. Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι καθώς μετακινείτε το δάχτυλό σας ή το στυλό στις γραμμές της σελίδας (από αριστερά προς τα δεξιά), τότε τα μάτια σας θα ακολουθήσουν.

Έτσι, όσο ταχύτερα μετακινείτε το δάχτυλό σας, τόσο πιο γρήγορα τα μάτια σας θα ακολουθήσουν (διαβάσουν). Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη φύση, το ανθρώπινο μάτι έλκεται από τη κίνηση.

Είναι ώρα να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας. . .

Από την αρχή αυτού του άρθρου, μέχρι αυτό το σημείο (ΕΔΩ), είναι ακριβώς 1000 λέξεις. (παρακαλώ μην σπαταλάτε το χρόνο σας μετρώντας τις λέξεις, απλά πιστέψτε με J)

Σας έχει πάρει πιθανώς 5 λεπτά για να διαβάσετε μέχρι εδώ, το οποίο είναι ικανοποιητικό, αλλά ας αρχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα ενδιαφέροντα. Θέλω να χρησιμοποιήσετε ένα online χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης - Κάντε κλικ εδώ για να χρησιμοποιήσετε ένα (ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ), βάλτε το στα 4 λεπτά και στη συνέχεια αρχίστε να διαβάζετε το άρθρο αυτό μέχρι το σημείο που ανέφερα (1000 λέξεις), χρησιμοποιώντας το δάχτυλό σας ή ένα στυλό κατά μήκος των γραμμών. Θυμηθείτε να εστιάσετε τα μάτια σας στην άκρη του δαχτύλου / στυλό, καθώς μετακινείστε στις λέξεις.

Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, πάμε. . . . . . .

Μήπως τελειώσετε 1000 λέξεις στο χρόνο (4 λεπτά); Αν το κάνατε τότε είναι τέλειο – μόλις έχετε εξασκήσει τα μάτια σας για ταχεία ανάγνωση ταχύτητα και έχετε ήδη αυξήσει τη ταχύτητα ανάγνωσής σας στις 250 λέξεις ανά λεπτό. Στην πραγματικότητα μόλις πετύχατε κάτι περισσότερο, επειδή η ανάγνωση online είναι συνήθως πιο αργή από την ανάγνωση στο χαρτί. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, αλλά η πιο προφανής είναι η αντανάκλαση του φωτός της οθόνης του υπολογιστή σας που αποσπά την προσοχή και εξαντλεί τα μάτια σας.

Αν δεν κατάφερατε να τελειώσετε το άρθρο, μην ανησυχείτε, είμαι πολύ επιεικής δάσκαλος, όμως. . . τώρα διαβάστε τις 1000 λέξεις και πάλι, αλλά αυτή τη φορά ρυθμίστε το χρονόμετρο στα 3 λεπτά.

Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, πάμε. . . . . . .

Λοιπόν, πόσο από το άρθρο διαβάσατε; Επαναλάβετε αρκετές φορές, εξασκώντας τα μάτια να εστιάσουν στην άκρη του δακτύλου / στυλό σας ενώ κινείστε στις λέξεις ταχύτερα κάθε φορά. Σύντομα η ταχεία ανάγνωση θα γίνεται φυσιολογικά.

Όταν εξασκηθείτε στη ταχεία ανάγνωση, θα διαπιστώσετε ότι η ταχύτητα με την οποία μπορείτε να διαβάσετε γίνεται φυσικά, οπότε μπορείτε πλέον να επικεντρωθείτε στη κατανόηση. Όταν εξασκηθείτε και επικεντρωθείτε στην κατανόηση, είναι μόνο θέμα χρόνου το επίπεδο κατανόησής σας να αυξηθεί, τότε θα επικεντρωθείτε στο επίπεδο μνήμης σας.

Σκεφτείτε αυτή τη διαδικασία σαν να είστε ένας προπονητής ομάδας μπάσκετ. Για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα θα επικεντρώσετε την ομάδα σας στην άμυνα. Μόλις η τελευταία έχει βελτιωθεί, θα επικεντρωθείτε στις επιθετικές ικανότητες της ομάδας σας. Ύστερα στη τρίμπλα, στα τρίποντα, στην αντοχή και ούτω καθεξής.

Θα βάλετε στο τραπέζι κάθε ικανότητα ξεχωριστά, θα τη βελτιώσετε και ύστερα θα προχωρήσετε στην επόμενη. Τελικά, θα φέρετε όλες τις ξεχωριστές ικανότητες της ομάδας σας μαζί και θα τις συνδυάσετε για ένα βελτιωμένο αποτέλεσμα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνιε και με την ανάγνωση – αυξήστε την ταχύτητα με την οποία διαβάζετε, ύστερα το επίπεδο κατανόησής σας και μετά το επίπεδο μνήμης σας.

Μερικές ακόμα συμβουλές ταχείας ανάγνωσης:

Αν συνήθως διαβάζετε αρκετά online, τότε μπορείτε να εξασκήσετε την ταχεία ανάγνωσή σας χρησιμοποιώντας το www.accelareader.com. Το τελευταίο είναι ένα εξαίρετο ΔΩΡΕΑΝ εργαλείο το οποίο σας βοηθάει να διαβάσετε “στοίβες” λέξεων σε διαφορετικά επίπεδα ταχύτητας, αυξάνοντας έτσι τη ταχύτητα ανάγνωσής σας online. Μη ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία “settings” του πολύ καλού αυτού εργαλείου.

  • Δεν θα είστε σε θέση να πραγματοποιείτε ταχεία ανάγνωση όλη την ώρα. Μερικά κείμενα απαιτούν την πλήρη κατανόηση των γραφόμενων. Τέτοια κείμενα μπορεί να είναι νομικά έγγραφα, οδηγίες βήμα προς βήμα κτλ.
  • Ξεκινήστε την ταχεία ανάγνωση διαβάζοντας εύκολης προς μέτριας δυσκολίας κείμενα όπως για παράδειγμα τα άρθρα αυτής της ιστοσελίδας ή  τα άρθρα του αγαπημένου σας περιοδικού.
  • Το κλειδί της επιτυχίας για την ταχεία ανάγνωση είναι η                   Ε Ξ Α Σ Κ Η Σ Η!!

  • Σε λίγο περισσότερο από 2 εβδομάδες η ταχύτητα ανάγωσής μου έχει φτάσει από 250-300 λέξεις ανα λεπτό στις 450-550. Τουλάχιστον οι διπλάσιες μόνο σε διάστημα 2 εβδομάδων. Σας θέλω να με ξεπεράσετε!!

Διαβάστε Σχετικά Άρθρα:

Επιστροφή από Ταχείας Ανάγνωσης στην Αρχική Σελίδα

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.