Как да спрем да се подуваме


Подуването всъщност е газ, който не е метаболизиран или освободен от тялото ви. Вследствие на това подуване оставате разочаровани, тъй като чувствате корема и долната част на корема си разширени и това ви кара да мислите, че отново сте качили килограми, но в действителност това е просто газ. Все пак това чувство на дискомфорт, причинено от подуването на корема ви може да бъде намалено с помощта на следните съвети.

Stop Bloating

Дъвчете храната си - първият съвет е да дъвчете храната си добре. Уверете се, че го правите най-малко 20 пъти преди да я погълнете. Ако добре сдъвчете храната си я правите по-лесна за храносмилане, което от своя страна произвежда по-малко газ и подуване на корема. Опитайте се да избягвате солта, тъй като задържа вода в тялото ви. Тялото се опитва да разреди солта с големи количества вода и това може да доведе до подуване на корема.

Яжте бавно - когато седнете да ядете се отпуснете и се насладете на вашата храна. Трябва да отделяте около 20 минути за всяко хранене, така че ако помните правило 20-20 (20 пъти да дъвчете храната си, преди да я погълнете и 20 минути най-малко за да я изядете) всичко ще бъде наред.

Можете да използвате един малък трик, като слагате вилицата си на масата всеки път, когато дъвчете, така че след като погълнете храната си ще я използвате отново.

Избягвайте поглъщането на излишен въздух - имам предвид, когато се храните да избягвате да говорите и не пийте със сламка. Тези лоши навици въвеждат излишен въздух във вашето тяло и това води до подуване и дискомфорт.

Водете си дневник – добре познатите храни, които причиняват подуване на корема са млечните продукти, пшеницата, брашното и суровите зеленчуци, като боб, броколи и зеле. Въпреки че зеленчуците, като броколи са много полезни могат да причинят и подуване на корема при много хора.

Ето защо е добра идея да пишете в продължение на няколко седмици какво ядете и по кое време. След това напишете в колонката "настроение" дали се чувствате подути или не. По този начин ще разберете кои храни ви причиняват дискомфорт и трябва да изключите от вашата диета или поне да ги консумирате в по-малки количества в бъдеще.

Упражнявайте се - след хранене може би се чувствате подути и първият ви инстинкт е да седнете или легнете, докато неразположението ви премине. Последното нещо за, което ще помислите е да правите упражнения, но това е абсолютно грешно. Прости упражнения като 30 минутна разходка или йога ще направят чудеса. Ако сте добре хидратирани ( пиете най-малко 8 чаши вода на ден) тогава течностите, съчетани с ниско интензивни упражнения като ходене помагат на храната да се движи правилно и предотвратяват  подуването на корема.

Внимавайте какво пиете - стойте далеч от каквито и да било газирани напитки. Ментовия чай е чудесен сътрудник на храносмилателната система, но ако не обичате чай пийте вода. Колкото повече вода пиете, толкова по-здрави ще бъдете като цяло.

Кога да посетите вашия лекар - ако се подувате постоянно и нищо не ви помага най-мъдрото, което можете да направите е да отидете на лекар. Ще ви изследват за синдром на дразнимото черво, целиакия, глутен и непоносимост към лактоза, тъй като тези заболявания могат да доведат до подуване на корема.

Препоръчвам ви да прочетете също


Върнете се от как да спрем да се подуваме към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.