Защо е добре да си подремвате  всеки ден


Ако всеки ден си вземате следобедната дрямка може да бъде най-доброто ви оръжие срещу следобедната умора, която ни наляга около 2-3 ч. Една кратка дрямка не може да компенсира изгубения ви сън, но със сигурност ще ви помогне да бъдете по-внимателни, ще увеличи вашите способности за творчество и обучение.

Take Naps

Много известни и успели хора са се възползвали от предимството на следобедното подремване за да увеличат производителността си през деня, включително Наполеон, Томас Едисън, Леонардо да Винчи, Елинор Рузвелт, Джон Кенеди и Уинстън Чърчил.

По-долу са изброени седем от ползите, които получавате от кратка следобедна дрямка и полезни съвети за това как да се възползвате максимално:

1. Следобедното подремване  предотвратява загубата на енергия - изследвания показват, че действително не сме били създадени да спим непрекъснати 7-9 часа през нощта. Нашето тяло и ум функционират по-добре, когато разделим деня с кратко подремване, което ни дава възможност да се насладим на останалата част от вечерта.

2. Следобедната дрямка намалява риска от сърдечни заболявания - Според  проучване проведено през 2007 г. от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън, кратката дрямка е важен елемент в борбата срещу коронарната смърт. Проучването показва, че ако си вземате следобедната дрямка най-малко три пъти седмично, то имате 37% по-малка вероятност да умрете от сърдечно-съдово заболяване.

3. Краткото подремване увеличава сетивните възприятия - дрямката всъщност може да възстанови чувствителността на зрението, слуха и вкуса, успокоява съзнанието ви, което позволява създаването на нови идеи.

4. Смесете следобедната дрямка с кафе - когато пиете кафе, кофеина се нуждае от около 20-30 минути да подейства на тялото ви. Ето защо експерти ни съветват да пием кафе точно преди да си вземем следобедната дрямка, по този начин след като се събудим ще се чувстваме отпочинали, тъй като кофеина вече е подействал.

5. Продължителността има значение - следобедната дрямка се счита за кратко спане. Ако дрямката ви продължи повече от 30 минути ще заспите "дълбоко", което може да има негативен ефект, когато се събудите и да навреди на нощния ви сън. Настройте алармата на телефона си да ви събуди.

6. Изключете осветлението - ако имате възможност затъмнете стаята си преди да подремнете. Тъмното подсказва на тялото ни, че е време за сприране или преминаване на режим на готовност. Ако решите да подремнете в офиса или колата си просто използвайте маска за очи за да прикриете светлината навън. Ако ще подремвате, то поне го направете по правилния начин.

7. Завийте се - когато заспите дишането ви се забавя, метаболизма ви спада и телеснатата ви температура се понижава, така че ще бъде добре да се завиете преди да вземете следобедната си дрямка може да бъде с тънко одеяло или дреха, която носите със себе си. 

Когато наистина имате нужда от кратка дрямка за да се почувствате пълноценни и енергични просто си вземете следобедното подремване. Както видяхте от горния списък с известни и успели хора, вие няма да сте единственият, който се възползва от краткото следобедно подремване - на мен ми се отразява много добре!

Препоръчвам ви да прочетете също


Върнете се от защо е добре да си подремвате всеки ден към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.