Избори и навици


Интересно е, че всички сме се появили на този свят по същия начин, но все пак изборите на всеки един от нас направени през целия ни житейски път, са резултат от това, което сме и какво правим. Всеки един от нашите избори започва поведение, което с течение на времето се превръща в навик. Трикът тук е дали щепозволите това поведение, да работи за вас или срещу вас. Разбира се има и друг вариант, да не правите избори изобщо, следователно ще получавате, каквото се изпречи на пътя ви - независимо дали това е добро или лошо.

Choices We Make

Един от най-големите проблеми, пред който сме изправени като човешки същества е, че в повечето случаи дори не сме наясно, че ние създаваме изборите, които правим. Когато правим избор несъзнателно, не можем съзнателно да променим безполезното поведение,което имаме, но можем да го превърнем в продуктивен навик.

Един пример за несъзнателно лошо поведение , което всички имаме до известна степен е да харчим пари за неща,от които наистина нямаме нужда. Позволете ми да ви покажа един малък трик, който ще ви помогне да спестите малко пари, което сега е по-важно от всякога, тъй като светът преживява глобална икономическа рецесия.

Където и да ходите, искам да имате малък бележник, достатъчно малко, за да можете да го поставите в джоба или чанта си и да го носите навсякъде със себе си. Когато извадите чантата или портфейла си, за да харчите пари, искам да записвате всяка стотинка, която сте похарчили в малкото тефтерче, използвайки го като малък дневник. Напишете сумата,за какво сте дали парите, кога и къде сте ги похарчили. Правете това целия месец и след това погледнете назад , за какво сте похарчили парите си.

Както ще видите в горния пример , че дните минават, вие пишете, къде отиват парите ви и така ще започнете да отделят повече внимание на много несъзнателни решения, които са правели преди. Тъй като сега пишете всичко, вие ще прецените за себе си дали наистина е трябвало да използвате малкото тефтерче и дали наистина имате нужда да харчите пари за нещата, които сте на път да купите.

Правете това достатъчно дълго и ще създадете съзнателно навик да не харчат парите си за ненужни неща. И познайте какво, в края на всеки месец, ще имате пари да инвестирате в бъдещето си, а не за дребни неща, които дори не искате ,за което съм сигурен !

За следващия ви избор, искам да мислите и постепенно да влезете в деиствие, да бъдете по-взискателни и ще бъдете възнаградени. Искам да се върнете три години назад и да оцените живота си, какъв беше тогава. Не забравяйте, доходите, които сте по0лучавали, физическата ви форма, в която сте били, хранителните ви навици, вашите взаимоотношения, колко щастливи и изпълнени сте били изобщо целия ви начин на живот.

Сега големият въпрос. "Сега по-добре ли сте , отколкото сте били преди три години и ако е така в кои категории от живота си?"

Ако сте по-добре сега, продължавайте това, което правите. Но ако не сте дори и в една категория, направете услуга на себе си и изберете да промените поне едно нещо в даден момент, за ваша полза. Напишете следното (или отпечатете):

CATEGORYWhere I am (1-10)What Needs to be changed to get me where I want to be
Physical/fitness
Financial/Income
Profession/Career
Attitude towards Friends & Family
Problem Solving
Bad Habits (i.e. eating junk food, smoking)

Вземете горните категории за сега и оценете себе си (не мамете, искам истината). Напишете избора на навиците и поведението си, които ще промените за да стане по-добър човек и ще се придържате към него. Не забравяйте, че за да започне навика, трябва да правите едно също нещо отново и отново в продължение на най-малко 21 дни (така твърдят експертите).

Наскоро са се отказах от тютюнопушенето, промених хранителните си навици и добавих повече физически упражнения в седмичната ми програма.

Въпросът е: "Какво ще правите вие?" - За вас!

Препоръчвам ви да прочетете също:

Върнете се от избори и навици към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.

Inspiring Videos

Dance Walking Videos

Dance Walking

A wake up call to finally 'let go' and 'be yourself'


The Money Tree video

The Money Tree

What would you do if you found a 'money tree' as you were walking by?


Leading with Lollipops video

Leading with Lollipops

Why we make leadership bigger than what we are
Affiliate Marketing

Inspiring Videos

Dance Walking Videos

Dance Walking

A wake up call to finally 'let go' and 'be yourself'


The Money Tree video

The Money Tree

What would you do if you found a 'money tree' as you were walking by?


Leading with Lollipops video

Leading with Lollipops

Why we make leadership bigger than what we are