Последиците от тютюнопушенето и как  уврежда джоба ви


Лошото влияние от тютюнопушенето върху здравето ни е добре познато на всички. Написани са хиляди статии и реклами, които описват различните опасности, причинени от тютюнопушенето, но въпреки това много хора избират да пушат.

Освен риска от рак, пушенето причинява преждевременно стареене на кожата, пожълтяване на зъбите и ноктите, проблеми с венците, лош дъх, безсъние, липса на сила и разбира се уврежда дихателната система.

Smoking Costs

Това не са ли достатъчно проблеми за да се откажете от тютюнопушенето?

Не са достатъчно? Добре продължаваме пушенето също причинява. . . . . . . .

Както се досещате списъкът е безкраен!

Пиша тази статия не за да ви опиша последиците от тютюнопушенето,  а какво ще се случи, ако спрете да пушите.

Когато дори мислите върху това  важно решение да се откажете от този лош навик наречен тютюнопушене трябва да напише списък. Напишете във вашия списък защо трябва да спрете да пушите и защо сте решили да се откажете от тютюнопушенето.

Докато пишете вашия списък със "Защо", аз ще ви помогна с още два списъка, върху които да помислите. Ето първия:

  • Веднага след решението ви да се откажете от  тютюнопушенето само 20 минути след последната ви цигара сърдечния ви ритъм спада и вашето кръвно налягане се понижава.
  • След първите 8 часа от последната ви цигара нивата на никотин и въглероден оксид в тялото ви са намалели  най-малко наполовина, а нивата на кислород се връщат към нормалните.
  • След 24 часа  въглероден окис е напълно разреден от тялото.
  • След  48 часа няма повече никотин в тялото ви.

Спрете и помислете върху горе посочените факти за секунда. Само след 2 дни ще освободите вашето тяло от всички вредни елементи съдържащи се в цигарите - само 2 дни!!

За съжаление няма "визуална" мярка или "визуален" брояч, които да ви показват нивата на никотин и въглероден оксид в тялото ви с течение на времето. Затова ви предлагам, след като напишете вашия списък "защо искате да се откажете от тютюнопушенето" да напишете горния списък в бележник за да ви напомня и от части да визуализира това, което можете да постигнете само за 2 дни.

Разбира се ще има странични ефекти през първите няколко дни, но повярвайте ми заслужава си!

Някои от симптомите, с които може да се сблъскате са раздразнителност, нервност, виене на свят, главоболие и наддаване на тегло.

Предлагам ви веднага след като се появи един от посочените по-горе симптоми да се върнете към списъка си "защо" и списък с вредните елементи, които са отстранени от тялото ви през първите 48 часа.

Аз направих същото и след първите три дни, когато си мислех, че ще умра за цигара си спомних за трудности, през които минах през тези три дни и си казах "ако сега започна да пуша то тези три дни са отишли ​​на вътъра".

Когато дните и седмиците минават вашето "пожертвано време" се увеличава и с течение на времето имате много повече за губене.

Всеки път, когато смятате, че искате цигара изпийте чаша вода,изяжте един банан или дъвчете дъвка в продължение на 10-15 минути. След това пребройте дните, през които не сте пушили.

Тази малка техника ще ви помогне да не ядете прекалено много, да пиете повече вода през целия ден, както и ще увеличи образуването на слюнка, което намалява лошия дъх. Доказано, е че бананите "облекчават болката от никотиновата зависимост", тъй като съдържат витамини В6 и В12, минералите калий и магнезий.

И накрая втория списък, както ви обещах. Не можете да пренебрегнете финансовата част на тютюнопушенето, особено в днешно време по време на глобална криза.

Идва ред на математиката:

Ако пушите 2 кутии от  20 цигари на ден и всяка кутия струва средно $ 5 това означава:

  • за 1 ден: 2 х 5 = $ 10
  • за 1 седмица: 2 х 5 = $ 10 х 7 = $ 70

  • за 1 месец: 2 х 5 = $ 10 х 7 = $ 70 х 4 = $ 280
  • за 1 година: 2 х 5 = $ 10 х 7 = $ 70 х 4 = $ 280 х 12 = 3,360
  • за 10 години: 2 х 5 = $ 10 х 7 = $ 70 х 4 = $ 280 х 12 = 3 360 х 10 = $ 33,600

И това е само от две кутии на ден. Познавам хора, които пушат по четири кутии на ден. За 10 години те ще са спестили над $ 67000. Това е разликата да имате 50cc мотор или чисто ново Порше!

Въпрос за $ 67,000 - "Наистина струва ли си да пушите?

Препоръчвам ви да прочетете също


Върнете се от последиците от тютюнопушенето към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.