Пулсиращо главоболие - как можете да намалите пристъпите на мигрена


Мигрената често се използва за описание на пулсиращо главоболие, но истинска мигрена има отличителни характеристики. Признаците на мигрена обикновено са интензивно главоболие, пулсираща болка от едната или понякога от двете страни на главата.

Throbbing Headache

Повечето хора с мигрена усещат болка в слепоочието, около окото или ухото, но при всяка част на главата може да се появи болка. Освен болка мигрената  може също така да предизвика гадене и повръщане, чувствителност към светлина и звуци. Някои хора виждат петна или мигащи светлини, може дори да доведе до временна загуба на зрението.

Кой получава пристъпи на мигрена най-много и кога?

Мигрената се проявява най-често при хора на възраст между 20 и 50 години, три пъти по-често при жени, отколкото при мъже. Не е напълно ясно защо, но експерти твърдят, че хормоните играят важна роля. Жените по-често получават пристъпи на мигрена по време на тяхната менструация и ги намират за по-тежки по това време.

Какво предизвиква мигрена?

Мигрената може да бъде предизвикана от много различни неща, като например някои храни (червено вино и шоколад), кофеин (прекалено голямо или прекалено малко количество), липса на сън (или промяна на времето ви за сън), промени във времето, дехидратация, стрес, ярка слънчева светлина и дори силни аромати на парфюм.

Наднорменото тегло е една от основните причини за мигрената да се превърне в хронично заболяване. Загубата на излишни килограми, особено около корема може да бъде много полезна за по-младите хора и специално за жените, когато става въпрос за ограничаване на пристъпите на мигрена.

Как можете да намалите пристъпите на мигрена?

За да се предотвратите мигрената или поне да намалите броят на пристъпите, трябва да водите здравословен начин на живот, който включва добри хранителни навици и най-малко 30 минути бързо ходене на ден. Не се упражнявайте по време на пристъп на мигрена, защото това само ще влоши нещата.

С редовни упражнения тялото ви може да увеличи производството на естествени елементи, които успокояват болката от мигрена и намаляват броя на пристъпите. Ако се храните здравословно, добре хидратирани сте и тренирате редовно не само ще намалите броя на пристъпите си на мигрена, но и ще стимулирате вашата имунна система да се бори с предотвратяването на други атаки, на които ума и тялото ви могат да бъдат подложени.

Как да управлявате вашата мигрена

За да управлявате вашата мигрена трябва да си записвате всичко. Записвайте във вашия дневник дните и часовете, когато имате пулсиращо главоболие, колко дълго продължава главоболието ви и възможните причини, като например какви храни сте консумирали  преди да ви заболи главата, по този начин ще придобиете представа  какво всъщност ви причинява мигрена.

Също така ще бъдете в състояние да покажете на вашия лекар дневника си, който ще ви помогне да промените някои навици в начина ви на живот за да предотвратите пулсиращи главоболия в бъдеще.

Препоръчвам ви да прочетете също


Върнете се от пулсиращо главоболие към началната страница на български език

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.