7 начина за ефективно управление на времето


Забелязали ли сте,че часове, дни, седмици и дори месеци минават и вашия списък с неща за вършене никога не става по-кратък. Въпросът е имате ли изобщо такъв списък? Когато приключите деня си, изтощени си казвате "Искаше ми се деня да имаше повече часове, за да мога да свърша всичко, което имам да направя". Вашите мечти са винаги в задната част на главата и по някаква причина никога нямате време да работите върху тях.

Time Management Tips

Защо за другите изглежда естествено да овладеят времето си и да намерят достатъчно място и за двете си ежедневни дейности, а също така имат време да работят върху своите мечти?

Прилагането на управление на времето е отговорът. Забележете, че използвах думата "приложение" с управлението на времето, тъй като можете да прочетете много статии или книги за управление на времето и мислите, че това са велики насоки, но по някаква причина никога не ги следвате! Един добър план, последван от действия е пътят към успеха за почти всичко, което правим в живота си.

Друго описание за "управление на времето" е " управлението на самите вас". След като овладеете това умение ще видите, че нещата ще започнат да се променят в живота ви и ще почувствате по-голямо удовлетворение от нещата, които постигате. Повярвайте ми, това е много хубаво чувство.

Ето няколко неща, които създадох като насоки, за да получавам повече часове през деня и да си върша работата последователно:

1. План за следващия ви ден - първо трябва да започнете с написването на списък "неща за правене" с всички неща, които трябва свършите и приоритетите на всяка задача. Уверете се, че ще ги запишете на лист хартия или на тефтерче, защото ако мислите, че можете да си спомните всичко, което трябва да направите, помислете отново. Сега, когато имате списък на вашите задачи, планирайте утрешния си ден.

Дайте си сметка за всички дейности, които трябва да свършите от вашия списък и колко време ви е необходимо от планирания ден. Например в петък трябва да заведа децата си на пиано и балет уроци 3:30 - 5:30, което означава, че ще започна работа в 06:00 часа, когато се върна у дома. Така че ще погледна в моя списък в четвъртък вечерта за да изпълня най-спешните си задачи. След това ще изчисля средно колко време всяка задача ще ми отнеме и колко време ще имам да работя в петък вечер.

2. Участници и източници - това се отнася не само до моите задачи от списъка, но и за дейностите, които ме разсейват да работя върху него. Да подобря управлението на времето си за горния пример, мога например да попитам жена ми да заведе децата на уроци по пиано и балет, което означава, че току що добавих още 2 часа и ще имам повече време да работя по моя списък.

Също така мога да проверя списъка си и да потърся неща, които мога да закупя за малко пари. Ако имам нужда от 3 часа само за да създам корицата на електронна ми книга, мога да я закупя за $ 5 и така ще спечеля още 3 часа. Вече мога да използвам тези 3 часа, за да работя по задачи, които се нуждаят от моята лична намеса.

3. Разбиване (разделяне ) - това е, където ще разделя голяма задача от моя списък на по-малки задачи. Когато знаете, че определена работа, която трябва да направите, ще отнеме много време и усилия, вие сте склонни да го избегнете. Разделете голяма задача на по-малки задачи и се заемете с изпълнението на по-малките задачи, една по една. Когато имате няколко малки задачи приключени, ще имате чувство на неотложност, за да завършите останалата част от тях, тъй като знаете, че след като ги приключите ще сте завършили много голям проект.

4. Научете се да казвате "не" - това как можете да контролирате отвличането на вниманието си, тъй като винаги ще бъдете изправени пред неща, които ще отвбичат вниманието и няма как да ги избегнете. Въпреки това, когато потенциално разсейване се изпречи на пътя ви, вие винаги може да кажете "не" за да подобрите управлението на времето си.

Например, онзи ден, докато пишех една статия, получих телефонно обаждане от един мои приятел, за да отида да играем футбол тази вечер. Разсейване, но дисциплиниран ум, за да кажа "не" на моя приятел, въпреки че наистина ми се искаше да отида. Мечтите ми обаче са на първо място и ако това означава, че трябва да работя, пред това да играя така да бъде.

5. Граница на разсейване и прахосници на време - това наистина идва ръка за ръка с по-горната ситуация, да кажем не, но да получите телефонно обаждане като в горното разсейване не е под мои контрол, освен ако разбира се не изключа телефона си, нещо, което никога не бих искал да правя. Все пак имаме контрол върху някой неща, като изключите доставчика на вашия имейл, така че да не проверявате имейлите си на всеки 10 минути. Имейли, социални медии и форуми могат да бъдат огромни прахосници на време.

За да подобря управлението на времето си, аз използвам около 20 минути, два пъти на ден, за да проверя пощата си, в противен случай никога няма да се свърша нищо. Обикновено използвам Facebook, когато завърша една задача преди да премина към друга. 5-10 минутна почивка понякога помога на ума да си почине - тъй като тя е за 5-10 минути!!

6. Здравословен начин на живот - когато планирате деня си, не забравяйте да планирате важни дейности в начина си на живот, като упражнения и здравословно хранене. Това на свой ред има ефекта на доминото върху времето ви за работа, тъй като, ако сте здрави с добър нощен сън, ще имате повече фокус и концентрация, за да завършите задачите си. По-ефективно означава, че ще ви отнеме по-малко време, за да завършите задачите си и ще имате повече време през деня.

7. Дайте си почивка - твърде много стрес и работа отклонява концентрацията ви и в крайна сметка отнема повече време за завършването на определена задача, отколкото действително е необходимо. Така на всеки 1 или 2 часа, в зависимост от това как се чувствате, правете кратка почивка, за да се отпусне съзнанието ви.

По-добре е да изпълните задача от вашия списък и след това да си вземете почивка, по този начин се възнаграждавате с почивка и в същото време ​​ще се чувствате по-спокойни, тъй като сте задраскали една задача на вашия списък.

Както можете да видите има много начини, които можем да прилагаме за управление на времето си, за да ни помогнат да свършим повече работа всеки ден. Тук е въпросът дали ще използваме начините да работят за нас и дали ще останем дисциплинирани.

Препоръчвам ви да прочетете също:

Върнете се от управление на времето към началната страница на български език.

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.