7 Συμβουλές Για Αποτελεσματικότερη Διαχείρηση Χρόνου


Εχετε παρατηρήσει ότι οι ώρες, μέρες, βδομάδες, ακόμη και μήνες περνούν αλλά η λίστα των πραγμάτων προς διεκπαιρέωση αντί να μικραίνει μεγαλώνει? Μήμπως δεν έχετε καν τέτοια λίστα? Τελειώνετε την μέρα σας εξαντλημένοι και λέτε στον εαυτό σας "Μακάρι να υπήρχαν περισσότερες ώρες στη μέρα, έτσι θα μπορούσα να τελειώσω όλες τις δουλειές μου". Τα όνειρά σας είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας, αλλά για κάποιο λόγο δεν έχετε ποτέ χρόνο να τα δουλέψετε.

Time Management Tips

Πώς λοιπόν οι άλλοι καταφέρνουν να ελέγχουν πλήρως τον χρόνο τους και να βρίσκουν πάντα αρκετό χρόνο για τις καθημερινές τους δραστηριότητες αλλά και για την εφαρμογή των στόχων τους?

Η εφαρμογή του λεγόμενου time management (διαχείρηση χρόνου) είναι η απάντηση. Δώστε βάση στη λέξη "εφαρμογή", διότι πολλοί διαβάζουν βιβλία και άρθρα σχετικά με τη διαχείρηση χρόνου, αντιλαμβάνονται πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι αλλά ποτέ δεν το εφαρμόζουν! Ενα καλό σχέδιο που ακολουθείται από τη δράση είναι ο μονόδρομος προς την επιτυχία σε οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας.

Μια άλλη περιγραφή του time management είναι η "διαχείρηση του εαυτού μας". Μόλις αποκτήσετε αυτή την ικανότητα θα δείτε θετικές αλλαγές στη ζωή σας και θα αισθάνεστε περήφανοι και ικανοποιημένοι για πράγματα και στόχους που θα επιτυγχάνετε. Πιστέψτε με, είναι ένα όμορφο συναίσθημα.

Ορίστε μερικά σημεία που χρησιμοποιώ ως κατευθυντήριες γραμμές για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του χρόνου μου έτσι ώστε να πραγματοποιώ τις δουλείες μου με συνέπεια:

1. Σχεδιάστε την επόμενη μέρα σας - Πρώτα ξεκινήστε γράφωντας σε ένα χαρτί μια "to do" λίστα με όλα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα δίνοντας σε κάθε διεργασία την ανάλογη προτεραιότητα. Η καταγραφή της λίστας αυτής είναι μονόδρομος γιατί, αν την κρατήσετε στο μυαλό σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεχάσετε τυχόν δουλειές που πρέπει να γίνουν.

Τώρα που έχετε μπροστά σας τη λίστα, σχεδιάστε την επόμενη μέρα λαμβάνοντας υπόψη άλλες μικρότερης σημασίας ενέργειες που πρέπει να κάνετε και θα καταναλώσουν μέρος του χρόνου σας.

Για παράδειγμα, κάθε παρασκευή πρέπει να πηγαίνω τα παιδιά στο μάθημα πιάνου από τις 15:30 μέχρι 17:30, οπότε θα ξεκινήσω να δουλεύω μόνο μετά τις 6:00, όταν γυρίσω σπίτι. Ετσι, το βράδυ της Πέμπτης θα ρίξω μια ματιά στη λίστα της επόμενης μέρας, θα υπολογίσω στο περίπου πόσο χρόνο θα χρειαστώ για κάθε διεργασία και πόση ώρα συνολικά θα πρέπει να δουλέψω το απόγευμα της Παρασκευής.

2. Αναθέστε δουλειές σε τρίτους - Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις διεργασίες της λίστας μου, άλλα και για δραστηριότητες που θα μου αποσπάσουν τη προσοχή από την εργασία μου με τα καθήκοντα που βρίσκονται σε αυτή. Για να βελτιώσω τη διαχείρηση χρόνου μου στο παραπάνω παράδειγμα, αν μπορώ για παράδειγμα να αναθέσω στη σύζηγό μου τη μεταφορά των παιδιών στα μαθήματα χορού και πιάνου, αυτό σημαίνει ότι γλιτώνω 2 ώρες τουλάχιστον από την Παρασκευή, δίνοντάς μου περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με τη λίστα.

Μπορώ επίσης να τσεκάρω τη λίστα και να αναθέσω σε τρίτους (outsource) έναντι ενός μικρού κόστους διάφορες δουλειές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από αυτούς για λογαριασμό μου. Για παράδειγμα, αν χρειάζομαι 3 ώρες για να δημιουργήσω ένα εξώφυλλο για το νέο eBook μου, μπορώ να κάνω outsource την εν λόγω δουλειά για 3-5 ευρώ και να κερδίσω αυτομάτως 3 ώρες δουλειάς. Μπορώ τώρα να χρησιμοποιήσω αυτές τις 3 ώρες σε δουλειές που χρειάζονται την προσωπική μου ενασχόληση και δεν μπορούν να αναθετηθούν σε άλλους.

3. Τμηματοποίηση - Εδώ έρχεται η στιγμή που "σπάω" μια μεγάλη δουλειά σε μικρότερες δουλειές. Οταν μια συγκεκριμένη δουλειά που πρέπει να πραγματοποιηθεί χρειάζεται πολύ χρόμο και προσπάθεια, έχει τη τάση να αποφεύγεται. Γι' αυτό χωρίστε μια μεγάλη διεργασία σε μικρότερες, και ολοκληρώστε τις μια προς μια ξεχωριστά. Οταν πρέπει να πραγματοποιήσετε μικρότερες διεργασίες δίνετε στον εαυτό σας την αίσθηση της επιθυμίας να τις ολόκληρώσετε όλες και δεν χάνεστε στο χάος μιας μεγάλης διεργασίας.

4. Πείτε όχι - Πρέπει να ελέγχετε τους περισπασμούς με τους οποίους υπάρχει πιθανότητα να βρεθείτε αντιμέτωποι. Αν όταν ένα ενδεχόμενο περισπασμού έρχεται το δρόμο σας, μπορείτε πάντα να πείτε όχι έτσι ώστε βελτιωθεί η διαχείριση του χρόνου σας.

Για παράδειγμα, τις προάλλες, ενώ έγραφα ένα άρθρο έλαβα ένα τηλεφώνημα από έναν φίλο μου ο οποίος ήθελε να παίξουμε ποδόσφαιρο εκείνο το βράδυ. Ενας περισπασμός, άλλα με πειθαρχημένο μυαλό είπα όχι στον φίλο μου, ακόμα και αν όντως ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο. Ωστόσο, οι στόχοι μου έχουν προτεραιότητα, αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψω πριν παίξω ποδόσφαιρο τότε ας είναι.

5. Περιορίστε τους περισπασμούς και τη σπατάλη χρόνου - Αυτό έρχεται χέρι με χέρι με το παραπάνω, αλλά το να λάβετε ένα τηλεφώνημα όπως στο παράδειγμα δεν είναι στο χέρι σας αν και μπορείτε να απενεργοποιήσετε το κινητό σας κάτι που δεν μου αρέσει να κάνω. Παρ' όλα αυτά μπορείτε να έχετε έλεγχο σε πράγματα όπως το email, το facebook και τα forums. Τα παραπάνω, αναλόγως την περίπτωση, μπορούν να μεταμορφωθούν σε τεράστια σπατάλη χρόνου. Περιορίστε τα όσο μπορείτε.

6. Υγιής τρόπος ζωής - Οταν σχεδιάζετε την επόμενη μέρα σας, μην ξεχνάτε να περιλαμβάνετε σε αυτή σημαντικές δραστηριότητες όπως υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση. Τα παραπάνω, μάζι με έναν πλήρη νυχτερινό ύπνο, θα σας βοηθήσουν να αποδώσετε τα μέγιστα στη δουλειά σας, αφού θα είστε ξεκούραστοι και πλήρως συγκεντρωμένοι σε αυτή. Ωντας πιο αποτελεσματικοί σημαίνει ότι θα χρειάζεστε λιγότερο χρόνο για τη διεκπαιρέωση των διεργασιών σας, κερδίζοντας περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα.

7. Κάντε ένα διάλειμμα - Το υπερβολικό άγχος και η συνεχόμενη δουλειά μειώνει αρκετά τη συγκέντρωσή σας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσετε τις δουλειές σας. Ετσι, κάθε 1 ή 2 ώρες, αναλόγως την περίπτωση, κάντε ένα μικρό διάλειμμα για να ξεκουραστείτε.

Οπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρησης χρόνου που μπορούν να εφαρμοστούν έτσι ώστε να σας βοηθήσουν στην πραγματοποίηση όσο το δυνατόν.

Διαβάστε Σχετικά Άρθρα:

Επιστροφή Από Διαχείρηση Χρόνου στην Αρχική Σελίδα

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.